- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Invazija ogromnih otrovnih žaba: Niko ne zna odakle su došle /video/

CC0 / Pixabay/sandid / Žaba morska krastača
Žaba morska krastača - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Invazija ogromnih otrovnih žaba pogodila je grad Čaotun na Tajvanu, a naučnici su u nedoumici odakle su se pojavile u tom kraju.
Na desetine volontera pokušava da spreči dalje širenje ove najezde morskih krastača, najveće vrste žaba na svetu.
„Pokušavamo da smanjimo uticaj ove invazivne vrste tako što prikupljamo njene jedinke, kako bismo zaštitili domaće vrste“, rekao je Guava Cai, jedan od volontera Društva za zaštitu vodozemaca En-Bi-Si njuzu.
Morske krastače potiču iz Južne i Centralne Amerike, a njihov otrov može čak i da ubije čoveka ako mu dospe u usta ili oči. Mogu da dostignu težinu od kilogram i po i do sada su predstavljale veliki problem za Australiju i Filipine, međutim, nikada ih ranije nije bilo na Tajvanu.
Za njih se saznalo nedavno, kada je jedan meštanin slikao morsku krastaču u bašti, a slika se proširila društvenim mrežama. Naučnici su zato krenuli da otkriju koliko ih ima i ostali zatečeni, nabrojavši samo u jednoj bašti čak 27 jedinki.
Lin Čun-fu, naučnik iz Instituta za proučavanje endemskih vrsta i stručnjak za vodozemce, rekao je AFP-u da je neophodna hitna operacija kada se pojave morske krastače, jer one nemaju prirodnog neprijatelja na Tajvanu, pa bi mogle veoma brzo da se namnože.
Do sada je uhvaćeno više od 200 jedinki ove veoma invazivne vrste, koja je svrstana u 100 najinvazivnijih na svetu.
Stručnjaci navode da su morske krastače najopasnije za kućne ljubimce kao što su psi ili mačke, koji bi lako mogli da se otruju ako ih liznu.
Jang Ji-đu, profesorka na Nacionalnom Dong Hva univerzitetu, kaže da je šokirana i zabrinuta zbog registrovanog broja žaba. Kako dodaje, primećen je veliki broj mladih morskih krastača, što znači da se razmnožavaju na Tajvanu.
Naučnici, međutim, ne znaju kako su morske krastače dospele u taj grad, budući da ih u ostalom delu Tajvana nema.
Jedna od teorija je da je neko uzgajao ove žabe kao kućne ljubimce, budući da one u kineskoj tradiciji simbolizuju bogatstvo i sreću, i prodaju se na crno za više od 100 dolara. Prema toj teoriji, žabe su ili pobegle iz uzgajališta, ili ih je vlasnik izbacio, prenosi RT.
Zmija boa - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Zmija sa četiri noge: Naučnici ne mogu da se slože šta je
Antarktik - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2020
Na Antarktiku su živele žabe pre nego što je postao zaleđena pustinja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala