- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Eskobar: U BiH neće biti rata ni Vojske Republike Srpske

© AFP 2023 / STRGabrijel Eskobar
Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je danas u Sarajevu da u Bosni i Hercegovini neće biti rata, ni Vojske Republike Srpske.
“To se neće desiti. Rekao sam to jednom i ponoviću: Neće biti rata u BiH. Ovo nije 1991. godina”, rekao je Eskobar u intervjuu za sarajevsku N1.
Na opasku da nije reč o ratu, već o Vojsci Republike Srpske, Eskobar je rekao da ni nje nema i da, dodao je, nikoga ne zanima ta vrska eskalacije.
“Pre svega, nema Vojske Republike Srpske. Drugo, imamo mandat za očuvanje mira od Saveta bezbednosti UN. Nikoga ne zanima ta vrsta eskalacije. Ni Srbiju, ni Hrvatsku, ni Rusiju, nikoga. Ono što treba uraditi, ako gledamo oružane snage, je kako kreirati sposobne oružane snage da ispune potrebe svih", rekao je Eskobar i dodao:
"Uz to bi, uz sve razlike, između svih nivoa vlasti trebalo osigurati da država funkcioniše”.
Upitan o retorici hrvatskog predsednika Zorana Milanovića o Srebrenici, Eskobar odgovara da će hrvatske institucije raditi na dobrosusedskim odnosima.

“Nisam se nikad s njim susreo. Imamo veoma dobro partnerstvo sa Hrvatskom. To je partnerstvo sa institucijama, narodom, ne sa pojedincima. Moji razgovori s Hrvatskom su veoma dobri i dobijam od njih uverenje da će raditi na dobrosusedskim odnosima”, rekao je američki izaslanik.

Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala