- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Mladi Kinez je doneo „kofer novca“ i pretekao dvojicu Rusa

© AFP 2023 / STRDžou Guangju
Džou Guangju - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Džou Guangju, 22-godišnji vozač, postaće prvi Kinez u Formuli 1 pošto će u narednoj sezoni biti član ekipe Alfa Romeo, umesto legendarnog Kimija Raikonena, koji je odlučio da završi bogatu karijeru.
Guangju je mesto u Formuli 1 „kupio“ time što je njegovo okruženje omogućilo 35 miliona dolara sponzorstva, što je gotovo dvostruko više nego što je ruski vozač Nikita Mazepin doneo za svoju poziciju u „najbržem cirkusu“.
Guangju je ogromnim novcem stigao do Formule 1 ispred ruskog vozača Roberta Švarcmana, koji je imao bolje rezultate od njega, ali daleko siromašniji pul sponzora.
Mladi Kinez je rođen 1999. godine, počeo je da se bavi automobilizmom sa osam godina u kartingu, a svega tri godine kasnije preselio se u Englesku kako bi radio na svojoj karijeri.
Kao mladi šampion u kartingu primećen je od strane Ferarija i potpisao je stipendijski ugovor, da bi zatim debitovao u italijanskoj Formuli 4 zajedno sa Švarcmanom i Landom Norisom, aktuelnim vozačem Formule 1.
Sa Ferarijem je uskoro raskinuo saradnju, nije ostvarivao očekivane rezultate, ali ga je put ipak doveo do praga Formule 1 gde je bio test vozač tima Alpina, postavši tako drugi Kinez sa takvim statusom, posle Maa Ćingue.
Odlukom Alfa Romea da ga angažuje zvanično će biti upisan kao prvi kineski vozač sa aktivnim ugovorom stalnog vozača u „najbržem cirkusu“.
SPORT
Hamilton posle dramatične trke pokorio Džedu – odluka o šampionu pada u Abu Dabiju
Frenk Vilijams - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
SPORT
Preminuo Frenk Vilijams
Nikita Mazepin u bolidu F1 ekipe Fors Indija - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
SPORT
„Denis napast“ iz Rusije: „Šumaher i ja – točak uz točak... Bio je veoma ljut“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala