Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Borelj Kurtiju: Izvinite, ali moramo da nastavimo da tražimo da primenite ZSO

© AP Photo / Olivier HosletŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da je vlada u Prištini u obavezi da primeni Sporazum o Zajednici srpskih opština.
"Izvinite premijeru (Kurtiju) ali moramo da nastavimo da tražimo da primenite Sporazum o Zajednici srpskih opština", izjavio je Borelj u Briselu na pres konferenciji u Briselu i tako reagovao na Kurtijev odgovor na pitanje novinara Tanjuga.
Kurti je pre toga, na pitanje našeg izveštača Tanjuga da li se lično oseća odgovornim kada visoki predstavnik kaže da ne primećuje dokaze o konstruktivnosti za nastavak dijaloga, i na pitanje da li ima plan da primeni obaveze iz sporazuma o ZSO, rekao da postoje 33 sporazuma između Prištine i Beograda, a da zvanični Beograd, kako tvrdi, nije sproveo 2/3 tih sporazuma i da "Beograd uvek voli da napomene jedan sporazum koji nije prošao test na našem Ustavnom sudu".
Kurti navodi i da 2015. godina, kada je objavljena odluka suda, niko od Srba na Kosovu nije protestovao protiv toga, već, kako kaže, samo zvanični Beograd.
"Vreme je da imamo dijalog od koga će građani jedini imati koristi, a ne političari", poručio je Kurti.
On je dodao da je neophodan, kako je rekao, "demokratski karakter dijaloga", odnosno da ljudi imaju koristi, i da su sva rešenja koja dolaze odozgo tu da se ugodi političarima i da nisu demokratska.
Kurti je, takođe, tvrdeći za sebe da je demokrata rekao da zato veruje da buduća poglavlja ne bi trebalo da ugađaju političarima, već narodu.
Na pitanje novinara da li je sa Kurtijem direktno razgovarao o konstruktivnosti u primeni briselskih sporazuma uključujući i ZSO, Borelj je rekao da očekuje punu primenu tih sporazuma radi normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
SRBIJA
Kurti u Briselu sa fusnotom, nema obeležja Kosova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala