- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američka federalna vlast tužila Teksas

CC0 / Pixabay/CarOscar / Zastave Sjedinjenih Američkih Država i Teksasa
Zastave Sjedinjenih Američkih Država i Teksasa - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Američko federalno ministarstvo pravde podnelo je tužbu protiv države Teksas zbog navodnog kršenja zakon o pravu na glasanju i diskriminacije Afroamerikanaca i manjinskih glasača.
Ministarstvo pravde u tužbi navodi kako je Teksas promenom granica izbornih okruga negirao ili ograničio prava Afroamerikanaca, građana latinoameričkog porekla i drugih manjinskih grupa, rekao je američki državni tužilac Merik Garland, prenosi Rojters.
U tužbi, podnetoj saveznom sudu za zapadni distrikt u Teksasu, federalna vlada navodi kako je popis iz 2020. pokazao da građani latinoameričkog porekla postaju najveća grupa u Teksasu, sa blizu 40 odsto populacije. Neposredno posle popisa, vlast Teksasa donela je plan promene izbornih okruga na brz i netransparentan način, navodi se u tužbi.
Državni tužilac Teksasa Ken Pakston stao je u odbranu odluka vlasti te države, napisavši na Tviteru da je „apsurdna tužba ministarstva pravde protiv Teksasa, poslednja smicalica Bajdenove administracije da kontroliše glasače u Teksasu“.
Teksas će na izborima za američki Kongres dobiti dodatna dva mesta u Predstavničkom domu, zbog rasta broja građana u toj državi.
Američko federalno ministarstvo pravde podnelo je tužbu protiv Teksasa i u novembru, posle odluke te države da ograniči glasanje poštom.
Protesti ispred zdanja Kapitola u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
SVET
Američki milijarder: Državi preti građanski rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala