- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Cigla i mistrija idu u penziju: Srbi odštampali prvu 3D kuću u Istočnoj Evropi

© Foto : Sputnjiku ustupio Nikola Rakić„Proto dom“, prva odštampana kuća u Istočnoj Evropi
„Proto dom“, prva odštampana kuća u Istočnoj Evropi - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Cigla, mistrija i mešalica odlaze u penziju – u Čačku je predstavljena prva kuća u Istočnoj Evropi koja je napravljena pomoću 3D štampe. Nosi naziv „Proto dom“, otporna je na ekstremne vremenske nepogode, poput zemljotresa, poplava i jakog vetra, a pravi se za manje od 24 sata i jeftinija je 15 do 35 odsto od tradicionalno sagrađene kuće.
„Proto dom“ ima 24 kvadrata i napravljen je za 21 sat i 15 minuta. Odštampan je sredinom oktobra u Naučno-tehnološkom parku u Čačku, a nastao je iz vizije srpske starptap kompanije „Natura eko“.

Srpska 3D kuća

Ideja o štampanju „Proto doma“ rodila se 2016. godine sa željom da se reše problemi na gradilištu, poput spore gradnje, probijanja rokova, otpada, bezbednosti radnika i objekta...
„Prva predonst 3D građevinske štampe u odnosu na tradicionalni način gradnje je vremenski period. Nijedan način gradnje ne može da isporuči kuću za 21 sat i 15 minuta. Druga je kvalitet matetijala koji se koristi, odnosno čvrstina i sigurnost krajnjeg kupca. Treća je ekološki faktor, stepen zagađivanja okoline i uopšte uticaj na okolinu je ravan nuli“, ističe Nikola Rakić, generalni direktor kompanije „Natura eko“.
© Foto : Sputnjiku ustupio Nikola Rakić„Proto dom“ ima 24 kvadrata i odštampan je za 21 sat i 15 minuta
„Proto dom“ ima 24 kvadrata i odštampan je za 21 sat i 15 minuta - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
„Proto dom“ ima 24 kvadrata i odštampan je za 21 sat i 15 minuta
Materijal od kog je kuća odštampana čvršći je od standardnog betona tri do pet puta. Smesa sadrži beton koji se koristi za izgradnju mostova, zbog čega je veoma izdržljiva. Uz to je ekološki prihvatljivija, jer ima manje cementa od smesa u klasičnoj gradnji. Recepturu je osmislila „Natura eko“, koja razvija i nove s još manje cementa u sebi.

Mašina kuću „gradi“

Proces štampanja počinje tako što se model kuće ubaci u kompjuterski program mašine za štampanje, koja potom računa koliko je sati i materijala potrebno za „izgradnju“ i priprema smesu. Skoro ceo posao obavlja mašina, pa druga mehanizacija nije neophodna.
„Mašina krene da štampa zidove, koji se potom popunjavaju termoizolacijom i hidroizolacijom, postavljaju se cevi i struja. Ona štampa zidove, a dva do četiri operatera obavljaju dodatni rad, odnosno jedan prati rad mašine, drugi radi sa sistemom za zamešavanje, ostali postaljaju vrata, prozore, krov i ostalo“, predočava Rakić za „Sputnjik“.
U zavisnosti od vremena potrebnog za štampanje izolacije i obavljanje dodatnog posla, kuća može da bude useljiva za najviše tri dana.
© Foto : Sputnjiku ustupio Nikola Rakić3D kuća je useljiva za najviše tri dana
3D kuća je useljiva za najviše tri dana - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
3D kuća je useljiva za najviše tri dana

Štampanje – budućnost građevine

Iz kompanije „Natura eko“ ističu da je sada njihov zadatak da modernizuju tradicionalnu građevinu da bi se svi objekti u visokogradnji štampali, pošto se na taj način investitorima štedi novac, a klijentima pružaju sigurni objekti u dogovorenom roku.
„Postoje tri modela. Prvi je ‘skućavanje’ socijalno ugroženih tj. osoba koje su izgubile dom u nekoj nezgodi i ljudi koji imaju manji budžet. Drugi je štampanje za fizička lica koja žele kuću na taj način. Treći je da sve građevinske kompanije koriste našu tehnologiju da štampaju ozbiljne građevinske objekte, ne samo kuće i zgrade, već i brane, mostove i ostalo“, kaže Rakić.
© Foto : Sputnjiku ustupio Nikola RakićMašina sama „gradi“ kuću
Mašina sama „gradi“ kuću - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Mašina sama „gradi“ kuću
„Natura eko“ već ima klijente koji su poručili njihove mašine i objekte za štampanje, a ujedno razvija i nove mašine koje će moći da štampaju objekte veće od kuće od 1.000 kvadratnih metara. Pomoć za realizaciju projekta 3D štampanja kuće „Natura eko“ je do sada dobila od Fonda za inovacione delatnosti Republike Srbije.
Štampane kuće - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2020
Štampane kuće iz Čačka gotove za 15 sati: Zidani i montažni objekti postaju prošlost
3D printer - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2020
Rusija uspešno testirala avio-motor napravljen na 3D štampaču /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala