- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rusija će zauvek pamtiti nasmejanog bratušku iz Srbije – i jedan rekord za sva vremena /video/

Stevan Jelovac - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Košarkaški svet je zavijen u crno nakon objave da Stevan Jelovac, bivši srpski reprezentativac, nije uspeo da pobedi u najvažnijoj životnoj borbi posle doživljenog moždanog udara. Sjajni krilni centar ostaće upamćen po svom osmehu, ali i briljantnom košarkaškom umeću kome su se divili Rusija, Grčka, Japan...
Jelovac je kroz košarkaški život išao ispod radara – iako nesumnjivo igrač velikog talenta, osim kratkog boravka u Crvenoj zvezdi, nije imao priliku da nastupi na velikoj sceni srpske košarke, ali je sve uspeo da nadoknadi u inostranstvu.
„Imao sam 11 godina kad sam počeo da treniram košarku. Nisam verovao da ću svoj život posvetiti košarci, nisam razmišljao o tome, imao sam deset godina u ratnoj 1999. godini, ali sam se u međuvremenu zaljubio u košarku. Ozbiljno sam je shvatio tek sa 16 godina kada sam stigao u klub koji je vodio Janko Lukovski“, govorio je Stevan.
Na pravi košarkaški put krenuo je iz omladinaca Partizana, prve seniorske minute je dobio u dresu Vizure, boravio je kratko u Zvezdi, a na put po svetu krenuo je iz Antalije, dalje kroz Juvekasertu, Lijetuvos Ritas i Saragosu, da bi 2017. godine stigao u Rusiju.
Kao član Nižnjeg Novgoroda Jelovac je zabeležio nestvaran učinak i na jednoj utakmici je ubacio čak 49 poena što je rekord regionalne VTB lige.
„Nisam to očekivao, nije mi bilo to u glavi, ali se na početku utakmice otvorilo, dobio sam samopouzdanje, kasnije su mi igrači dodavali lopte i ja sam to rešavao. Najbitnije je da smo pobedili“, govorio je Jelovac.
U Novgorodu je sa nevericom prihvaćena vest o smrti sjajnog srpskog košarkaša.
„Stevan je jedan od najboljih igrača u istoriji našeg kluba. Od prvog momenta kada se pojavio postao je duša ekipe i jedan od lidera, a njegov rekord u VTB ligi teško da će iko uspeti da obori. Naučio je ruski jezik, zvao je svoje saigrače braćom i on je dobio takav nadimak – bratuška“, navedeno je u saopštenju kluba.
Stevan Jelovac - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
SPORT
„Naše nasmejano dete je otišlo...“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala