- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta se o omikronu zna u Hrvatskoj: Otkriven kod osobe koja je preležala koronu i vakcinisala se

CC0 / Piksabej / Laboratorijska ispitivanja
Laboratorijska ispitivanja - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Novi soj virusa korona, nazvan omikron, stigao je u Hrvatsku 12 dana nakon što je otkriven u Južnoj Africi, a zaraza je otkrivena kod dve osobe. Jedna od njih ranije je već preležala koronu i vakcinisala se.

Dvostruko više mutacija od delte

Novi soj ima mnogo više mutacija nego što je zabeleženo kod delta soja, kaže Oliver Vugrek, molekularni biolog sa Instituta „Ruđer Bošković“, čiji je tim i otkrio omikron u Hrvatskoj.
„Omikron varijanta ima oko 96 izmena mutacija u odnosu na vuhanski soj, a delta soj 55 izmena u odnosu na vuhanski soj. Omikron ima dvostruko više od delte“, rekao je Vugrek za RTL, prenosi Indeks.
On smatra da je još rano prognozirati da li će omikron potisnuti deltu, eventualno ublažiti bolest i na kraju dovesti do kraja pandemije.
„Virus, odnosno soj, otkriven je pre dve nedelje i nema puno podataka kako se širi. Izgleda, prema nekim informacijama koje su dostupne, da se možda i brže širi pa je moguće i da istisne delta soj u nekom kraćem roku“, smatra on.

Dok bude pandemije, biće i novih sojeva

Vugrek tvrdi da će se novi sojevi javljati dokle god bude trajala pandemija.
„Virus mutira, to je jasno od prvih meseci istraživanja. Rata mutacija je jedna do dve mesečno. Dokle god pandemija bude trajala, nastajaće nove varijante bilo gde u svetu. Pitanje je koliko će pandemija trajati“, napomenuo je on.
Vugrek je gostovao i na Novoj TV gde je rekao da istraživanja tek moraju da pokažu da li je omikron sposoban da izbegne imunitet osoba koje su preležale ovu bolest. Za sada je poznato da su neki koji su vakcinisani imali blaži oblik bolesti.
„Jedna osoba kod koje je potvrđen novi soj je pre godinu dana prebolela virus i bila je vakcinisana“, rekao je Vugrek.
Informacije prema kojima je omikron preuzeo deo genetskog materijala virusa prehlade, Vugrek nije komentarisao. Samo je potvrdio da je i dalje reč o virusu SARS-Cov-2 na kojem nije došlo do čudnih rekombinacija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala