- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Rusija nastavlja vojnu saradnju sa Indijom

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Indije Narendra Modi
Predsednik Rusije Vladimir Putin  i premijer Indije Narendra Modi - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Rusija namerava da nastavi saradnju sa Indijom u oblasti vojno-tehničke saradnje, uključujući zajedničke vežbe, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Nastavljamo da razvijamo odnose kako u međunarodnoj sceni, tako i u vojnoj oblasti. Održavamo zajedničke vojne vežbe i u Indiji i u Rusiji. Zahvalni smo vam što shvatate ovu komponentu našeg rada. Nameravamo da nastavimo da radimo u ovom pravcu“, rekao je Putin na početku sastanka sa indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Osim toga, ruski lider je istakao da Moskva sarađuje sa Nju Delhijem u vojno-tehničkoj oblasti kao ni sa jednim drugim partnerom.
„Zajedno se bavimo razvojem visokotehnoloških vojnih proizvoda i proizvodnje, uključujući i u Indiji“, dodao je predsednik.
Putin je dodao da se Rusija odnosi prema Indiji kao prema velikoj sili sa prijateljskim narodom i „divnom istorijom naših odnosa“.
„Odnosi između naših zemalja se razvijaju i gledaju u budućnost. Ako smo prošle godine imali pad trgovinskog prometa za više od 17 odsto, onda je u prvih devet meseci ove godine rast već bio veći od 38 odsto“, primetio je ruski lider.

Pandemija nije zaustavila razvoj odnosa

Indijski premijer Narendra Modi smatra da pandemija virusa korona nije uspela da zaustavi tempo razvoja odnosa između Indije i Rusije.
„Uprkos složenosti pandemije, nema nikakvih promena u tempu razvoja naših odnosa, našeg posebno privilegovanog strateškog partnerstva“, istakao je Modi na početku rusko-indijskog samita u Nju Delhiju.
On je dodao da rusija i Indija blisko sarađuju u borbi protiv pandemije kovida, bilo da se radi o „ispitivanju vakcina, njihovoj proizvodnji, pružanju humanitarne pomoći ili pomoći ljudima koji se vraćaju kućama u ovo teško vreme“.
Modi je dodao da dve države nastavljaju da jačaju saradnju u odbrambenoj i kosmičkoj oblasti.
Sporazumi potpisani danas u različitim oblastima takođe će nam pomoći da proširimo našu saradnju. Naša odbrambena saradnja jača kroz zajednički razvoj, zajedničku proizvodnju“, istakao je Modi.
On je napomenuo da se širi i saradnja u oblasti svemira i civilne nuklearne energije.
Putin je ranije danas stigao u Nju Delhi gde se sastaje sa premijerom Indije. Ovo je prvi lični susret dvojice lidera posle sastanka na marginama samita BRIKS-a u Brazilu 2019.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala