- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Privilegovano partnerstvo: Rusija i Indija nastavljaju saradnju u vojnoj sferi

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Narendra Modi u Nju Delhiju
Vladimir Putin i Narendra Modi u Nju Delhiju - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa premijerom Indije Narendrom Modijem. Sastanak je održan u Hajdarabadskom dvorcu u centru Nju Delhija. Ovo je prvi lični susret lidera nakon samita BRIKS u Brazilu 2019. godine i druga ruskog predsednika ove godine.
U zajedničkom dokumentu Rusija i Indija su potvrdile svoju posvećenost posebno privilegovanom strateškom partnerstvu, koje ostaje „stub globalnog mira i stabilnosti“.

Privilegovano partnerstvo

Kako je naglasio Putin, odnosi između država se "razvijaju i usmereni su ka budućnosti".
"Ako je prošle godine bio primetan pad robne razmene za oko 17 odsto, za devet meseci ove godine rast je bio iznad 38 odsto", rekao je Putin.
Lideri su se založili za povećanje trgovinske razmene do 30 milijardi dolara do 2025. godine.
Modi, sa svoje strane, ukazao je na to da pandemija virusa korona nije uspela da utiče na dijalog između država - njihovo "privilegovano partnerstvo" nastavlja da jača.
Putin je naglasio da Moskva i Nju Delhi sarađuju u veoma važnim i perspektivnim sferama – u energetici, visokim tehnologijama, kosmičkoj oblasti. On je izrazio nadu da će biti realizovan program obuke indijskog kosmonauta.

Vojno-tehnička saradnja

Rusija će nastaviti realizaciju vojno-tehničke saradnje sa Indijom, nastavio je Putin.
„Izvodimo zajedničke vojne vežbe i na teritoriji Indije i u Rusiji. Zahvalni smo vam za tu komponentu našeg rada“, rekao je on.
Sporazumi koji su potpisali Moskva i Nju Delhi ojačaće saradnju u različitim sferama, smatra Modi.
Rusija i Indija su potpisali danas ugovor o zajedničkoj proizvodnji više od 600.000 automata AK-203 u fabrici u gradu Korva (država Utar-Pradeš), saopštila je pres-služba koncerna.
Kako je saopštio generalni direktor koncerna "Kalašnjikov" Vladimir Lepin proizvodnja AK-203 će početi u Indiji u narednim mesecima.
Sa druge strane, direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Dmitrij Šugajev saopštio je televiziji „Rusija 24“ da Rusija i Indija vode pregovore o povećanju proizvodnje lovca Su-30MKI na 50 jedinica.
On je dodao da preduzeće HAL koje proizvodi ruske lovce aktivno radi i da se avioni uspešno koriste u indijskoj vojsci.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala