- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska optužila beloruske graničare da bacaju petarde

© Sputnik / Dmitriй VinogradovOgrada i bodljikava žica na graničnom prelazu između Poljske i Belorusije
Ograda i bodljikava žica na graničnom prelazu između Poljske i Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Beloruski graničari bacaju petarde na granicu sa Poljskom, tvrdi poljska Granična straža.
„Na delu granice koji obezbeđuje jedinica Granične straže u Narevki, pripadnici beloruskih službi bacali su petarde“, navodi se u saopštenju Granične službe.
Prema podacima poljskih graničara, tokom proteklog dana zabeleženo je 35 pokušaja nelegalnog prelaska granice iz Belorusije u Poljsku. Od početka godine, bilo je oko 38 hiljada sličnih pokušaja.
Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.
U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o rastu broja privedenih ilegalnih migranata iz zemalja Bliskog istoka i Afrike na granici sa Belorusijom i optužuju Minsk za stvaranje migrantske krize. Minsk demantuje sve optužbe. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk više neće sprečavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU – zbog sankcija Zapada za to nema ni novca ni snage.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala