- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Odobrena prva kapsula za eutanaziju /foto/

© Foto : Jutjub/Assisted Suicide Kapsula za eutanaziju
Kapsula za eutanaziju - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Kapsula namenjena za asistirani suicid dobila je odobrenje u Švajcarskoj, a njen kreator veruje da bi trebalo da bude spremna za upotrebu naredne godine.
Eutanazija je legalna u Švicarskoj, a u 2020. godine je tu mogućnost iskoristilo 1.300 ljudi, pokazali su podaci dve glavne organizacije za "asistirani suicid".
Životi ljudi su okončani gutanjem tečnog natrij pentobarbitala, koji ih dovodi u duboku komu pre nego što preminu.
Međutim, dr. Filip Ničke je razvio kapsulu proizvedenu 3D štampačem, koja nudi drugačiji pristup.
Klijentima se garantuje brza i mirna smrt bez ikakvih hemikalija.
Kapsula realizuje svoj cilj tako što se napuni azotom, čime se brzo smanjuje koncentracija kiseonika, a osoba koja se u njoj nalazi umire zbog hipoksije i hipokapnije.
Delovanje kapsule izaziva osećaj dezorijentisanosti, a osoba može da oseti i blagu euforiju prije nego što izgubi svest. Dr. Ničke tvrdi da smrt nastupa nakon 30 sekundi i da nema niti panike niti osećaja gušenja, prenosi portal Kliks.
Takođe, kapsula se aktivira iznutra, tako da osoba može sama pritisnuti dugme kada bude spremna na to. Kapsula je prenosna i može da se transportuje na bilo koju lokaciju.
Dr. Ničke je prošle godine rekao da želi besplatno da ustupi ovu tehnologiju, tako da će program za štampanje kapsule biti dostupan onlajn.
S druge strane, Ničkeova mašina izazvala je oštre reakcije protivnika ove metode koji smatraju da je kapsula “zastrašujuća” i da “veliča samoubistvo”.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala