- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Od Račka do Iraka: Imaju li SAD nekog novog Kolina Pauela i za priče o „ruskoj invaziji“

© AP Photo / Elise AmendolaKolin Pauel sa epruvetom
Kolin Pauel sa epruvetom - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Sve jači narativ o navodnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu treba da podrže i „obaveštajni podaci“ kojima Amerika snabdeva zemlje EU i NATO, kako bi ih ubedila u takve planove Moskve.
Nije novost da američke obaveštajne službe umeju da zakažu pa i da izmisle „pretnju“, ta se nameće se pitanje — imaju li SAD i za Rusiju nekog novog Kolina Pauela, kao nekada za Irak?
Diplomatska saradnja, kao i odluka SAD da šire takve podatke pomogli su im, piše londonski „Fajnenšel tajms“, da ubede neke skeptično nastrojene zemlje, uključujući Nemačku, da bi „Kremlj uskoro mogao da pošalje svoje trupe na Ukrajinu“. Jedan od izvora lista, međutim, navodi da su saveznici bili iznenađeni nedoslednošću podataka i time da su Amerikanci videli što oni nisu.

Hoće li se naći neki novi Kolin Pauel

Prema rečima novinara i autora emisije „Novi Sputnjik poredak“ Nikole Vrzića, američke obaveštajne službe su u prošlosti često izlazile sa podacima za koje se posle ispostavljalo da su neistiniti. On čak smatra da nije reč o slučajnim greškama, već o namernoj proizvodnji laži zarad ostvarenja nekih vrlo konkretnih američkih interesa.
U tom smislu se, kaže, nije zgoreg setiti navodnog incidenta u Tonkinškom zalivu, koji je poslužio kao povod za početak američke agresije na Vijetnam.
„Možemo da se osvrnemo i na naš slučaj, na takozvani masakr u Račku i izmišljanje operacije ’Potkovica‘, na sve ono što je poslužilo kao opravdanje za agresiju na našu zemlju. Setimo se i bombe na red za hleb u Ulici Vase Miskina u Sarajevu, kada su američki mediji, pozivajući se na njihovu obaveštajnu zajednicu, optužili Srbe za taj zločin, a SR Jugoslaviji su uvedene sankcije i potpuna međunarodna blokada. Godinama kasnije Haški tribunal se tiho odrekao te optužbe na račun bosanskih Srba i njihovih ratnih vođa, čime je priznao da je to bila još jedna u nizu laži“, primećuje Vrzić.
Naš sagovornik podseća i na Prvi zalivski rat i priče o kuvajtskim bebama u inkubatorima koje su ubili irački vojnici.
„I to se ispostavilo kao laž, baš kao što je isti scenario laži korišćen i kada je drugi put trebalo da usledi agresija na Irak. Svi se sećamo epruvete kojom je tadašnji američki državni sekretar Kolin Pauel mahao u Savetu bezbednosti, dokazujući da Irak poseduje oružje za masovno uništenje i objašnjavajući kako zbog toga mora da bude izglasana invazija na tu zemlju. Naravno, ispostavilo se da nikakvog oružja za masovno uništenje nije bilo“, napominje Vrzić.

Dugačak spisak laži

Na dugačak spisak fabrikovanih podataka obaveštajnih službi SAD mogu se dodati i priče o tome da je libijski vođa Muamer el Gadafi svojim vojnicima delio vijagru da bi mogli što više da siluju, ili ona o predsedniku Sirije Bašaru Asadu i navodnoj upotrebi hemijskog oružja protiv sirijskih pobunjenika.
„Sve te laži trebalo je da posluže kao opravdanje za agresiju koju su SAD vršile protivno svim principima međunarodnog prava. Najzad, imamo najnoviji slučaj ’Stilovog dosijea‘ (skup izveštaja koje je sastavio bivši britanski špijun Kristofer Stil), o navodnim vezama bivšeg predsednika Trampa i Rusije. Posle godina ’lova na veštice‘ u kome je učestvovala čitava američka obaveštajna zajednica i svi mediji glavnog toka, a koji su polazili od toga da je taj dosije istinit, pokazalo se da je to bila još jedna laž sa vrlo konkretnim ciljem — ometanje predsedničkog mandata Donalda Trampa i njegove ideje da popravi narušene odnose sa Rusijom“, smatra Vrzić.
U tom kontekstu, kategoričan je naš sagovornik, treba posmatrati i najnovije informacije američke obaveštajne zajednice da Rusija priprema agresiju na Ukrajinu.
„Posle svega što su uradili, ne treba im verovati nijednu jedinu reč, jer su ogrezli u krvi nedužnih ljudi koju su izazvali svojim lažima. Od svega toga se, naravno, nisu okoristili obični Amerikanci, već ta vrhuška, vojno-industrijski kompleks sa svim svojim ograncima — od medija, preko obaveštajne zajednice, do političara, a o tome koliko oni imaju morala svedoči izjava Madlen Olbrajt o tome da je ostvarenje američkih interesa vredelo života pola miliona iračke dece“ ističe Vrzić.

Cilj — sprečiti poboljšanje odnosa

I politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić smatra da iza priča o navodnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu stoji namera da se spreči poboljšanje odnosa Vašingtona i Moskve.
„To je bio cilj i za vreme Trampovog mandata, jer je bivši predsednik SAD imao veliki problem sa vojno-bezbednosnim strukturama, institucijama koje bi po Ustavu trebalo da ga slede, a ne da pokušavaju da ga blokiraju, sabotiraju ili da sprovode neku drugačiju politiku mimo njega. Iznenađujuće je da se to sada dešava i sa predsednikom Bajdenom koji, iako je na neki način predstavnik tih globalističkih struktura u američkom političkom establišmentu, neočekivano nailazi na isti otpor od strane vojno-bezbednosnog sektora u svojoj administraciji“, ocenjuje Kesić.

Rusija poželjna babaroga

Ti otpori i sabotaže, smatra naš sagovornik, imaju za cilj da se naruši pozicija predsednika Bajdena i onemogući mu se sprovođenje spoljne politike drugačije od one koja je prihvatljiva za vojno-bezbednosni sektor.
„Bilo je dosta indicija da pregovori Vašingtona i Moskve koji se vode iza scene napreduju, tim pre što je Bajden u njih uključio i šefa CIA, iskusnog i cenjenog diplomatu. Ali, politički establišment u Vašingtonu nije hteo da prihvati poboljšanje tih odnosa, jer su videli da je Rusija jako korisna — zbog budžeta za Pentagon, ali i zato što globalisti u Kongresu žele da se Amerika ponovo nametne kao lider zapadnog sveta. To nije moguće bez jasno definisanog protivnika, a kako za ozbiljniji sukob sa Kinom nisu spremni, Rusija je za njih poželjna babaroga“, smatra naš sagovornik.
Zato su, dodaje naš sagovornik, prvo usledili udarci iz Kongresa u vidu produžavanja i proširenja sankcija Rusiji.
„Bajdenova administracija se nadala da će proterivanjem ruskih diplomata naći balans, uspeti da skine sa sebe pritisak Kongresa i nastaviti pregovore sa Moskvom. Međutim, sada kada je najavljen razgovor Bajdena i Putina, vojno-bezbednosni sektor je krenuo u žestoku akciju kako bi predsednika SAD stavili u situaciju da to ne može da uradi. Ja sam vrlo skeptičan u pogledu ovih obaveštajnih podataka, jer se treba setiti da kada su krajem avgusta prvi put u javnost izneseni takozvani podaci o grupisanju ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, Ukrajinci to demantovali“, napominje Kesić.
Međutim, dodaje politički analitičar, sada se opet iznose podaci koji se ne razlikuju mnogo od onih od pre nekoliko meseci, a sa ciljem da se sabotira razgovor između dva predsednika i spreči poboljšanje odnosa između Moskve i Vašingtona.
„Istu borbu je vodio i bivši predsednik SAD. ’Stilov dosije‘ o tome da je Tramp ruski agent pokazao se kao izmišljen, ali je korišćen od strane bezbednosnih službi kako bi se predsednik diskvalifikovao i onemogućio da menja američku spoljnu i bezbednosnu politiku. Oni stalno iznose neke podatke, pa ovo vidim kao udar na predsednika Bajdena i njegov autoritet“, zaključuje Obrad Kesić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala