- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemački mediji: Tri opasnosti po „Severni tok 2“ i uloga Vašingtona

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaGradilište gasovoda "Severni tok 2" u Lenjingradskoj oblasti
Gradilište gasovoda Severni tok 2 u Lenjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Postoje tri faktora koja mogu uticati na realizaciju projekta „Severni tok 2“ i svaki je na neki način povezan sa Vašingtonom, piše nemački list „Handelsblat“.

„Do sada je Bela kuća pokušala da vrši pritisak zaobilazeći nemačke partnere. Ipak, upozorenja protiv Berlina zvuče veoma iskreno“, navodi se u članku.

Prvi „rizik“ je sve „lošiji položaj predsednika SAD Džozefa Bajdena“. Nemci strahuju da će borba koju američki Kongres vodi protiv gasovoda primorati Bajdena da odustane od dijaloga s Berlinom.
Autor je zabrinut i zbog nove nemačke vlade u kojoj sada vidi faktor nestabilnosti. Napominje se da je prethodna vlada upozoravala Kongres na nove sankcije i umela da se bori za nemačke interese na međunarodnoj sceni, uključujući i one koji se tiču „Severnog toka 2“.
Kao treća „opasnost“ se navodi situacija na ruskoj granici. Trenutno Vašington iznosi optužbe na račun Moskve koje se tiču navodnih namera da napadnu Ukrajinu. Moskva je zapadnim partnerima u više navrata ukazala da se svako premeštanje vojske odvija na teritoriji Rusije i da Moskva ne preti nijednoj zemlji, uključujući i susede.
„I to nije jedina drama na Kapitol hilu. Zima će ih naterati da na nov način gledaju na transatlantsko partnerstvo i na kurs Bajdenove vladavine“, zaključio je autor.
Nedavno je objavljeno da su republikanci izneli ultimatum o usvajanju odbrambenog budžeta SAD. Lider republikanaca u Senatu Mič Makonel je izjavio da dokument ne može biti odobren dok se „prvo ne razmotri ’ruska pretnja’, snabdevanje Ukrajine oružjem i sankcije protiv gasovoda“.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
RUSIJA
Nemački mediji: Kako je Berlin pomogao Moskvi da „minira“ stabilnost Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala