- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Može li se rešiti pitanje cene struje bez diskriminacije bilo koga? | Energija Sputnjika

Pratite nas
Da bi pomogla privredi da preživi astronomske cene električne energije država je odlučila da onim potrošačima iz sektora privrede kojima ističe ugovor ove jeseni sa Elektroprivredom Srbije produži ugovore do kraja godine. Prema nezvaničnim informacijama u međuvremenu će se formirati cena struje koja će odgovarati potrošačima.
Posebno je pitanje kako će se ova strategija odraziti na poslovanje EPS-a. Da li će nacionalna energetska kompanija biti ugrožena zarad pomoći komercijalnim kupcima?
Ali ovih dana se pojavljuju i nova pitanja. Privredne asocijacije se bune i tvrde da nisu svi komercijalni kupci u istom položaju. Kako kažu, sada EPS diskriminiše jedan deo kupaca iz sektora privrede. Reč je o onim kupcima koji su pre nego što je Vlada Srbije propisala produženje ugovora, tokom leta i u septembru, kada su im istekli stari ugovori, potpisali nove – po cenama koje su bile i duplo veće od starih. A ono što je najbitnije, u tim ugovorima struja je skuplja od cene po kojima se sada nekim komercijalnim kupcima produžava ugovor.
Sada je pitanje kako rešiti pitanje cena za komercijalne kupce, da svi budu zadovoljni a da EPS ne bude ugrožen? Kako će se ovo dekretom ukidanje tržišta odraziti na buduće delovanje zakonima proklamovano slobodno tržište energije?
O ovim pitanjima, kao i tome kako energetsku krizu prevazilaze druge – evropske zemlje, treba li menjati propise, kako da se država spremi za vanredne energetske uslove u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Željkom Markovićem, liderom za sektor energetike I resursa u „Deloit Srbija“.
Može li se rešiti pitanje cene struje bez diskriminacije bilo koga?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala