- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Mediji: Pekari u Crnoj Gori tražiće da hleb poskupi do 40 odsto

Lepinjice - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Cene brašna u Crnoj Gori povećane su za 40 odsto od jula ove godine kada je Vlada zamrzla cene osnovne vrste hleba, zbog čega pekari sada uz značajne gubitke proizvode ovu osnovnu životnu namirnicu.
Vladina uredba važi do kraja decembra, zbog čega predstavnici pekarske industrije traže da se ona ne produžava već da se omogući formiranje novih cena sa kojima bi pokrili troškove, što bi značilo povećanje sadašnjih cena hleba za oko 40 odsto, pišu “Vijesti”.
Belo pšenično hlebno brašno ponovo je poskupilo na regionalnom tržištu od 1. decembra, tako da sada kilogram tipa T-500 iznosi oko 41 evrocent u veleprodaji bez poreza na dodatu vrednost. To je četvrto poskupljenje brašna od jula ove godine kada je njegova cena iznosila 29 evrocenti po kilogramu bez PDV-a, i kada je Vlada ograničila maloprodajne cene osnovne vrste hleba od 600 grama na 50 evrocenti, računajući trgovačku maržu i PDV. Cena male vekne sa osnovnom vrstom brašna od 300 do 400 grama tada je ograničena na 40 centi po komadu.

Novo poskupljenje brašna najavljeno za 15. decembar

Zbog rekordne suše i slabijih prinosa cene pšenice, ali i ostalih žitarica i uljarica, na regionalnim i svetskim berzama, povećane su za više od 100 odsto, što je uticalo i na veliki rast cena brašna i ostalih životnih namirnica, kao i stočne hrane.
Crnogorskim pekarima je od njihovih regionalnih dobavljača i uvoznika najavljeno da će od 15. decembra brašno ponovo poskupiti. Dosadašnja poskupljenja brašna od jula bila su u skokovima od pet do 15 odsto.
Ukoliko se desi novo poskupljenje, a ostane važeće ograničenje rasta cena, i ne bude pomoći države, mogući odgovor pekara bio bi da obustave proizvodnju osnovne vrste hleba kako bi se spasili gubitaka, pišu Vijesti.
Pekari sada trgovačkim lancima prodaju veknu osnovne vrste hleba od 600 grama za oko 40 centi, a ona sa porezom na dodatu vrednost od sedam odsto i maržu trgovaca od oko 17 do 20 odsto, naraste na ograničenih 50 centi.

Nova cena hleba - 70 centi?

Zbog novog rasta cena brašna pekarima se sada ne bi isplatilo da trgovcima prodaju veknu osnovne vrste hleba ispod 54 do 55 centi, a sa porezom na dodatu vrednost i maržom trgovaca ona bi iznosila 70 centi.
Prema informacijama “Vijesti”, predstavnici pekarske industrije će narednih dana imati konsultacije, napraviti detaljnu analizu cena brašna i ostalih troškova u proizvodnji hleba, koju bi predstavili radnoj grupi Vlade koju čine predstavnici ministarstava poljoprivrede, ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja.
Vlada će moći ili da odobri povećanje maloprodajnih cena osnovne vrste hleba ili da pekarima da značajne subvencije koje bi im pokrile sve veće troškove.
Problem je što analitičari regionalnih i svetskih berzi žitarica navode da neće dolaziti do snižavanja sada rekordnih cena sve do naredne žetve odnosno do leta iduće godine. Značajniji pad cena i povratak na nivo od pre godinu, mogao bi se očekivati jedino ukoliko nova žetva na svetskom nivou bude rekordna.
Oni za pad prinosa uzrok vide u klimatskim promenama, odnosno velikim sušama u periodu rasta i zrenja žitarica na najvećim svetskim poljoprivrednim tržištima.
Pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
SRBIJA
Pšenica najskuplja u poslednjih 13 godina – ratari čuvaju zalihe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala