- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Amerika ubedila Evropu da se sprema „ruska invazija“ na Ukrajinu

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnici tokom vojnih vežbi
Ruski vojnici tokom vojnih vežbi - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države snabdevale su zemlje Evropske unije i NATO „obaveštajnim podacima“ kako bi ih ubedile da Rusija navodno sprema invaziju na Ukrajinu, piše londonski „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na sopstvene izvore.

Prema podacima lista, diplomatska saradnja, kao i odluka SAD da šire takve podatke pomogli su im da ubede neke skeptično nastrojene zemlje, uključujući Nemačku, da bi „Kremlj uskoro mogao da pošalje svoje trupe na Ukrajinu“.

Neimenovani izvori kažu da se Vašington opredelio za takvo atipično širenje obaveštajnih podataka jer neke evropske zemlje nisu verovale najavama SAD o tome da se Moskva navodno sprema za napad.
List podseća da je Amerika počela da iznosi takve tvrdnje početkom novembra uoči ministarskog sastanka NATO-a. Kako se navodi, Vašington je saveznicima dostavio izveštaje američke obaveštajne službe o navodnom koncentrisanju ruskih snaga duž ukrajinske granice i druge „dokaze o mogućim pripremama za napad“. Prema rečima jednog od izvora, materijali su bili „veoma iscrpni“.
„Mnogi saveznici nisu bili uvereni da se događa nešto ozbiljno. Bili smo iznenađeni nedoslednošću u obaveštajnim podacima – kako i zašto su SAD videle ono što mi nismo videli", izjavio je neimenovani zvaničnik za list.
„Fajnenšel tajms“ piše da su neke zemlje Evropske unije i članice NATO-a pozivale na dijalog sa Moskvom, a ne na konfrontaciju, verujući da Rusija neće „izvršiti invaziju ako ne bude isprovocirana“. Međutim, američki „obaveštajni podaci“ su promenili njihovo mišljenje, navodi medij.
U članku se takođe dodaje da američki predsednik Džozef Bajden namerava da tokom razgovora, koji je najavljen za utorak, „upozori“ ruskog kolegu Vladimira Putina da „ne izvodi napad“ na Ukrajinu.
Ranije je ruska Spoljna obaveštajna služba upozoravala da su SAD postale aktivnije i oštrije u pokušaju da pridobiju podršku Evrope u obuzdavanju Moskve.
U poslednje vreme se u zapadnim medijima podigao novi talas članaka u kojima se tvrdi da Rusija navodno sprema invaziju na teritoriju Ukrajine. U Kijevu su prvo izjavljivali da nisu zabeležili koncentrisanje ruskih trupa u blizini svojih granica, ali su potom počeli da tvrde da Moskva planira da napadne svog istočnog suseda. Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov rekao je ranije da su obaveštajne službe Ukrajine, SAD i Velike Britanije razmenile informacije o navodnom gomilanju ruskih trupa u blizini ukrajinskih granica.
Istovremeno, Rusija je više puta isticala da ne preti nijednoj zemlji, kao i da je kretanje trupa preko ruske teritorije njeno suvereno pravo.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
RUSIJA
Zaharova: Nakon američke i nemačka štampa izmišlja navodnu rusku invaziju na Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala