- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Le Penova: EU se ponaša prema Ukrajini kao vatrogasac i piroman

© Sputnik / Kristina AfanasyevaMarin Le Pen
Marin Le Pen - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Situacija oko Ukrajine se pogoršala, između ostalog, krivicom Evropske unije koja se u tom pitanju ponaša kao vatrogasac i piroman u isto vreme, izjavila je liderka francuske partije „Nacionalno ujedinjenje" Marin le Pen.
U intervjuu za poljski list „Žečpospolita“ francuska predsednička kandidatkinja je iznela mišljenje o „invaziji na Ukrajinu“ koju navodno priprema Rusija. Ona smatra da ruske vlasti neće preduzeti takav korak.

„Ali mislim da je u tom pitanju Evropska unija odigrala ulogu vatrogasca i piromana. Možete da pričate šta hoćete, ali Ukrajina spada u sferu uticaja Rusije. Pokušajima da se naruši ta sfera uticaja stvara se napetost, pojavljuju se strahovi i dolazi do situacije koju sada vidimo“, istakla je liderka francuske stranke.

S tim u vezi, ona smatra da „svi sada moraju da se usredsrede na borbu protiv stvarne pretnje koja se nadvija nad Evropom“. Kako je rekla, ta pretnja je islamizam.
„Francuska je pozvana da u svetu igra ulogu balansirajuće sile. Amerika nas je uvukla u toliko nepotrebnih ratova koji su doveli do neobične ekspanzije islamizma u svetu“, objasnila je le Penova.
Prema njenim rečima, u mnogim pitanjima je kritična i prema Americi i prema Rusiji.
„Ne želim da trpim podređenost SAD, na primer, kada pokušavaju da nametnu eksteritorijalna pravila kako bi poništili rad evropskih preduzeća“, dodala je ona.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese.
Zastave Evropske unije ispred zgrade sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
SVET
Borelj: EU će pružiti podršku Ukrajini u slučaju sukoba sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala