- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Japanski premijer: Nameravamo da razvijamo odnose sa Rusijom

© AFP 2023 / STRPremijer Japana Fumio Kišida
Premijer Japana Fumio Kišida - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Japan nastoji da razvija odnose sa Rusijom na osnovu svog stava o rešavanju teritorijalnog pitanja i zaključivanju mirovnog sporazuma, izjavio je premijer Fumio Kišida na predstavljanju svog programa na otvaranju 207. zasedanja parlamenta.
„Sa Rusijom nastojimo da razvijamo odnose na bazi osnovnog pravca rešavanja teritorijalnog problema i sklapanja mirovnog sporazuma“, rekao je premijer.
Odnosi Rusije i Japana se dugi niz godina nalaze u senci nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije bio potpisan. Sovjetski Savez i Japan potpisali su 1956. godine Zajedničku deklaraciju u kojoj je Moskva pristala da razmotri mogućnost predaje Japanu ostrva Habomai i Šikotan nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, a sudbina Kunašira i Iturupa nije pomenuta.
Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravne osnove, nije upitan.
Nakon sastanka lidera Rusije i Japana u Singapuru 14. novembra 2018. japanski premijer Šinzo Abe je izjavio da su se strane dogovorile da ubrzaju proces pregovora o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine.
Vulkan Kudrjavi na ostrvu Iturup - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
RUSIJA
Japanski premijer: Tokio želi da sklopi mirovni sporazum sa Moskvom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala