- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ne može se na Rusiju – ni sankcijama

© AP Photo / Bernat ArmangueDejvis kup reprezentacija Rusije
Dejvis kup reprezentacija Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
Himna, zastava i grb bili su im zabranjeni, ali uspeh niko nije uspeo da im oduzme. Ruski teniseri osvojili su Dejvis kup po treći put i na taj način krunisali istorijsku sezonu u kojoj su osvojili ATP kup, dok su teniserke trijumfovale na Bili Džin King kupu i zajedno sa kolegama osvojile tri medalje na Olimpijskim igrama.
Ruski teniseri sezonu su otvorili na fantastičan način. U finalu ATP kupa lako su savladali Italiju i postali novi šampioni tog takmičenja.
Bio je to dobar uvod za Danila Medvedeva, Andreja Rubljova, Aslana Karaceva i Karena Hačanova koji su podstaknuti uspehom na ATP kupu napravili odlične rezultate u karijerama, ali i nastavili da igraju na izuzetnom nivou za reprezentaciju.
Na Olimpijskim igrama pomogle su i teniserke koje su kasnije još više upotpunile dominaciju Rusije u belom sportu.
Finale mešovitog dubla u Tokiju igrali su Andrej Rubljov i Anastasja Pavlječenkova i Aslan Karacev sa Elenom Vesninom, pa su nakon pobede Rubljova i Pavlječenkove Rusi slavili i zlato i srebro.
Drugo srebro osvojio je Karen Hačanov koji je izgubio u finalu od Aleksandra Saše Zvereva.
Nakon toga, hrabre Ruskinje posle 13 godina uspele su da popnu zemlju na teniski tron i osvojile su Bili Džin King kup (bivši FED kup), a do trofeja su odvele Darja Kasatnika, Ljudmila Samsonova u finalu sa Švajcarskom.
Za kraj, kao kruna, usledio je Dejvis kup gde su Rusi sa istim timom kao na Dejvis kupu došli do treće salatare, nakon trijumfa nad selekcijom Hrvatske.
Kako se bližio Dejvis kup bilo je jasno da će Rusija biti favorit na takmičenju jer su teniseri u svojim karijerama pravili sjajne rezultate na čelu sa Danilom Medvedevom.
Drugi reket sveta otvorio je sezonu finalom na Australijan openu gde je izgubio od Novaka Đokovića. Ali, spremao je Rus osvetu i preko Novaka došao do svog prvom Grend slem trofeja na US openu.
Tu je bio i Rubljov, koji je Rusima tokom takmičenja znao da „kida živce“ u neizvesnim mečevima, ali kada je to bilo najpotrebnije i da im vrati osmeh na lice jer je u ključnim momentima igrao svoj najbolji tenis.
Imala je Rusija i svoje spremno „tajno oružje“, Aslana Karaceva koji je kao kvalifikant stigao do polufinala Australijan opena gde ga je kao i Medvedeva zaustavio Novak.
Još veći značaj ovim uspesima daje to što Rusija nije smela da nastupa pod svojim imenom, zastavom i himnom.
Rusija je pogođena doping skandalom od 2015. godine kada su pronađeni dokazi o dopingu ruskih atletičara uz navodnu podršku i prekrivanje države.
U decembru 2020. godine Sportski arbitražni sud doneo je odluku da ruski sportisti ne mogu da se takmiče pod ruskom zastavom kao ni da nose državni grb.
Na Olimpijske igre Rusi su otputovali kao Olimpijski komitet Rusije, dok su na Dejvis kupu nastupali kao Teniska federacija Rusije.
Predlog je bio da ruski sportisti umesto himne čuju „Kaćušu“, ali nakon što je odbijen sportisti su nastupali sa kompozicijom „Prvi klavirski koncert“ Petra Iljiča Čajkovskog.
Sve je to zajedno donelo odgovor iz inata ruskog tenisa koji je obeležio 2021. godinu i potvrdio da nikakve zabrane ne mogu da spreče kvalitet da dobije svoju potvrdu, na svim poljima!
Novak Đoković slavi pobedu na Završnom turniru u Torinu - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
SPORT
Novak suvereno čuva tron, Rus mu i dalje gleda u leđa
Dejvis kup reprezentacija Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
SPORT
Čajkovski – za šampione! /video/
Ruski teniser Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
SPORT
Medvedev savladao Čilića – „Salatara“ po treći put ide u Moskvu!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala