- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski „Naftogas“: Odluka o „Severnom toku 2“ ─ izrugivanje

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZgrada kompanije "Naftogas Ukrajina" u Kijevu
Zgrada kompanije Naftogas Ukrajina u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
Pratite nas
Direktor ukrajinske kompanije „Naftogas“ Jurij Vitrenko nazvao je odluku nemačke Federalne mrežne agencije (BNA) da dozvoli operatoru „Nord strim 2 AG“ da otvori nemačku filijalu – izrugivanjem, prenosi list „Euraktiv“.
Prema njegovom mišljenju, gasovod „Severni tok 2“ ne treba da bude sertifikovan, jer navodno „nije u skladu sa pravilima Evropske unije“.
„Očigledno smo protiv ovakvog pristupa. Nema smisla sertifikovati samo deo gasovoda, to je ismevanje pravila Evropske unije i nadamo se da do toga neće doći“, rekao je Vitrenko.
Direktor „Naftogasa“ insistira na tome da na svim deonicama postoje alternativni dobavljači.
Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda. Sertifikacija će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt rešenja, a zatim će ga oceniti Evropska komisija. Ceo proces mogao bi trajati nekoliko meseci. Berlin je već dobio od Moskve ceo paket neophodnih dokumenata.
Međutim, nemački regulator (Federalna agencija za mreže) obustavio je u novembru sertifikaciju kompanije „Nord strim 2 AG“, kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“. Regulator je saopštio da je sertifikacija operatora gasovoda „Severni tok 2“ suspendovana sve dok „Nord strim 2 AG“, sa sedištem u švajcarskom gradu Cug, ne prenese osnovni kapital koji se odnosi na nemački segment u vlasništvo nemačke fiilijale. Zbog toga je „Nord strim 2 AG“ doneo odluku da otvori filijalu u skladu sa nemačkim zakonom, koja će postati vlasnik i operator nemačkog dela gasovoda.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
SVET
Nemački mediji: „Severni tok 2“ bi mogao da počne da radi i bez sertifikata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala