- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapadne zemlje na čelu sa Amerikom osuđuju stanje ljudskih prava u Avganistanu

© AP Photo / Bernat ArmanguePripadnici pokreta Taliban ispred Univerziteta u Kabulu
Pripadnici pokreta Taliban ispred Univerziteta u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
Pratite nas
Više od 20 zemalja, uključujući SAD, Nemačku i Veliku Britaniju, objavilo je zajedničko saopštenje kojim izražavaju zabrinutost po pitanju navoda da su bivši članovi bezbednosnih snaga nestali ili da su smaknuti u Avganistanu.
Saopštenje dolazi nakon izveštaja organizacije za zaštitu i unapređenje ljudskih prava "Hjuman rajts voč" (HRV) u utorak u kojem se navodi da je više od stotinu bivših pripadnika avganistanskih bezbednosnih snaga ubijeno ili je nestalo otkad su talibani (organizacija koja je pod sankcijama UN zbog terorističke aktivnosti) preuzeli kontrolu nad zemljom pre gotovo četiri meseca, prenose agencije.
"Naglašavamo da navodne radnje predstavljaju ozbiljnu zloupotrebu ljudskih prava i da su u suprotnosti s pomilovanjima koja su talibani najavili", piše u zajedničkom saopštenju koje je objavio američki Stejt Department.
Zemlje, među kojima su Kanada, Japan i Švedska, pozvale su na punu i transparentnu istragu navoda HRV.
"Oni koji su odgovorni moraju odgovarati, a ti koraci moraju se jasno objaviti kao trenutno odvraćanje od daljih ubistava i nestanaka", rečeno je u saopštenju, preneo je Tanjug.
"Nastavićemo da procenjujemo talibane prema njihovim radnjama.", dodaje se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala