- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prvi ruski mobilni PVO kompleks malog domet „Gibka-S“ spreman za serijsku proizvodnju

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaVojnik puca iz prenosivog lansirnog raketnog sistema "Igla" tokom zajedničkih taktičkih vojnih vežbi snaga za brzo reagovanje zemalja-članova Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti u Kirgistanu
Vojnik puca iz prenosivog lansirnog raketnog sistema Igla tokom zajedničkih taktičkih vojnih vežbi snaga za brzo reagovanje zemalja-članova Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti u Kirgistanu - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
Pratite nas
Konstruktorski biro za izgradnju mašina (KBM, deo državne korporacije „Rosteh“) pripremio je za serijsku proizvodnju prvi ruski PVO kompleks malog/ultra malog dometa tipa VSHORAD (Very Short-Range Air Defense) „Gibka-S“, saopštio je zvaničnik korporacije „Rosteh“ Bekhan Ozdojev.

„Modifikacija PVO kompleksa ‘Gibka-S’ koji je planiran za izvoz je spreman za serijsku proizvodnju“, rekao je Ozdojev ruskim medijima.

Generalni konstruktor Valerij Kašin je tokom međunarodne izložbe naoružanja „EDEKS 2021“ saopštio da su državna ispitivanja kompleksa uspešno završena još 2019. godine.
Zamenik direktora za uvoz i izvoz KBM-a Aleksandar Romanjuk je naveo da „Gibka-S“ koristi serijske rakete prenosnih protivvazdušnih raketnih kompleksa „Igla-S“ i „Verba“.
Protivavionski raketni kompleks „Gibka-S“ malog dometa je predviđen da obezbedi PVO i može da se suprotstavi avionima, helikopterima, bespilotnim letelicama, krstarećim raketama koji lete na malim i ekstremno malim visinama u bilo koje doba dana i u uslovima ograničene vidljivosti.
Kompleks je opremljen sa četiri rakete „Igla“, „Igla-S“ ili „Verba“ i instaliran je na šasiji oklopnog vozila „Tigr-M“. Tokom testiranja 2019. godine na poligonu Kapustin Jar potvrđeno je da „Gibka“ može da gađa sa „Tigra“ po vazdušnim ciljevima dok se vozilo kreće brzinom od 30 kilometara na sat.
„Gibka-S“ je prvi ruski samohodni kompleks malog ili ultra malog dometa tipa VSHORAD. Ranije se mašine sličnog tipa, opremljene raketama prenosnih protivvazdušnih odbrambenih sistema, nisu proizvodile u Rusiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala