- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Čovek koji prati Novaka u stopu otkrio sve detalje: „Kao da nije sa ove planete“

© AP Photo / Luca BrunoNovak Đoković proslavlja pobedu protiv Kaspera Ruda u Torinu
Novak Đoković proslavlja pobedu protiv Kaspera Ruda u Torinu - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
Pratite nas
Novak Đoković posle svakog svog uspeha ističe koliko mu je važno što uz sebe ima odličan tim, čiji je deo i Ulises Badio, fizioterapeut, koji je u opširnom razgovoru sa italijanskim medijima pričao o radu sa srpskim asom i otkrio niz detalja.
U trenucima kada je karijera Novaka Đokovića krenula nizbrdo zbog povrede lakta pre četiri godine, u njegov tim ušao je Ulises Badio, fizioterapeut.
Stručnjak rodom iz Santa Fea u Argentini sa italijanskim korenima otkrio je kako izgleda rad sa najboljim teniserom sveta.
„Odgovornost kod tenisera kao što je Đoković je 200 odsto jer kada dođete do takvog sportiste u ovakvom trenutku možete da ga oštetite. Morate da poznajete njegovu anatomiju i svoju profesiju, kao što on poznaje svoje telo. Važno je imati ogromno iskustvo i biti malo više na alternativnom i holističkom nivou. Studirao sam kinesku medicinu dugi niz godina. Ovo moje iskustvo na drugim poljima mu je dobro poslužilo“, istakao je Badio.
Italijan je objasnio da se sa srpskim asom dobro slaže jer su na nekim poljima slični.
„On ima veoma specifičnu životnu istoriju baš kao i ja. Ne znam da li nas je to zbližilo, ali nam je pomoglo da imamo veoma posebnu svakodnevnu osetljivost i da budemo veoma otvoreni kada donosimo odluku ili radimo neku vrstu terapije. To je u velikoj meri ono što nas je navelo da sarađujemo“, dodao je stručnjak.
Đoković je često objašnjavao da pored fizičkog treninga njemu je od velike važnosti i mentalna snaga. Zato srpski as važi za jednog od psihički najjačih igrača.
„Sve ujedinjujemo u nešto veoma globalno, telo i um sa duhovnim smislom, ne toliko za religiju on ima jedno, a ja drugo. Ovo nas čini dvojicom veoma duhovnih ljudi koji meditiraju i imaju prostor za učenje. Dugo smo nas dvoje sami i stvaramo vezu bez reči. U stvari, mnogo radim u tišini sa njim“, istakao je Badio.
Argentinac je opisao i kako izgleda rad sa Novakom dan pred meč. On mora da zna svaku pojedinost koju je prvi reket sveta uradio tog dana pa čak i podatak koliko je tečnosti i hrane uneo u organizam.
„Moram da znam kako će da spava, šta mu je potrebno, da mu pripremim piće sa elektrolitima, šta treba da uzme prethodne noći, njegovu ishranu. Moram da imam svu ovu kontrolu i kada dođe dan meča pitam ga kako je on. Sa njim je posao 24 sata. Ne mogu da provedem četiri sata lečeći ga, a zatim da ga vidim tek pre meča. Moram da ga pratim u svakom trenutku, čak i kada sedi, da vidim kakvo je njegovo držanje, ili da znam koliko je vode popio ili koliko je pojeo, ili da li je razgovarao sa osobom preko telefona jer ga svaki sitni detalj može promeniti u meču. To je spoljašnji deo. Kada ga fizički lečim, dolazi deo gde moram da radim na manuelnom nivou sa terapijom kako bi on bio u optimalnoj kondiciji. Novak gleda sve detalje, veoma je osetljiv. I nikad nije zadovoljan. Zato je šampion“, objasnio je Badio.
Đoković se na Završnom Mastersu u Torinu sreo sa Zlatanom Ibrahimovićem, a pored toga što su se zabavili poveli su i ozbiljan razgovor o formi.
„Novak je vrlo neobična osoba, neko ko nije sa ove planete. Radio sam stvari i terapije sa njim koje nikad nisam mogao sa drugim sportistima. Pre neki da je Zlatan Ibrahimović došao i pitao Novaka koliko ima godina. Rekao mu je 34, a Zlatan je objasnio da mu je najbolji period karijere bio kad je imao 35. To veče, kad smo radili, rekao sam Novaku: Da li si svestan da imaš 34 godine i da bi sledeća mogla da bude tvoja najbolja? Važno je da znaš da imaš još dosta godina pred sobom, ja mislim da ima četiri ili pet na najvišem nivou“, zaključio je Ulises Badio.
Rumunska teniserka Andrea Priskariu - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
SPORT
Kako je „svetac“ Novak Đoković spasao rumunsku teniserku – i zašto se Srbija u nju zaljubila
Ruski teniser Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
SPORT
Đokovićev recept – Medvedev ućutkao bezobraznu publiku /video/
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
SPORT
Đoković ponovo „na meti“ ATP, navijači besni; Novak: „Ne čudi me i ne iznenađuje me“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala