- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Elektroprivreda Srpske: Odluka Ustavnog suda neće zaustaviti gradnju hidroelektrana

CC BY-SA 2.0 / Ohakuri Dam / Hidroelektrana
Hidroelektrana - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
Pratite nas
Nakon dvodnevne sednice Ustavnog suda BiH u Sarajevu, nije rešena dilema da li Elektroprivreda Republika Srpske može nesmetano da nastavi sa projektom izgradnje hidroelektrana na Drini koji realizuje zajedno sa Elektroprivredom Srbije.
Iz Elektroprivrede Srpske poručuju da aktivnosti Ustavnog suda mogu da uspore, ali ne i da zaustave projekat. Istovremeno, Ustavni sud je produžio rok Zajedničkoj komisiji za koncesije BiH da reši spor oko nadležnosti između Republike Srpske i BiH.
Odluku o nastavku gradnje hidroenergetskog sistema Gornja Drina, koju su problematizovala 24 federalna poslanika u Predstavničkom domu PS, Ustavni sud BiH prolongirao je do januara naredne godine.
„Ustavni sud BiH u predmetu U 16/20 odlučio je da odgodi odlučivanje o privremenoj meri do naredne sednice u januaru 2020-te. Do tada će od učesnika zatražiti relevantne podatke u vezi donošenja odluke o privremenoj mjeri u ovom predmet“, saopštio je Ustavni sud, prenosi RTRS.

„Što se tiče Zajedničke komisije za koncesije koja radi na tom sporu, ne znači nam nešto puno, mi nezavisno o privremenoj meri radimo svoj posao. Što se tiče samog projekta, drago mi je da se ne obustavlja“, istakao je zamenik predsjednika Komisije za koncesije BiH Milomir Amović.

Ustavni sud produžio je na šest meseci rok Zajedničkoj komisiji za koncesije da reši spor oko nadležnosti za izgradnju HE na gornjem toku Drine. Prvobitni od tri meseca nije iskorišćen, jer nije bilo kvoruma – Mensur Šehagić nije dolazio na sednice Komisije. Izostanak je pravdao sporom pred Sudom BiH zbog navodno nezakonitog imenovanja Zajedničke komisije za koncesije.
ProJekti Srbije i RS - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Grandiozni zajednički projekti - Srbija u Srpsku ulaže 787 miliona evra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala