- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Belorusija: Ukrajinskom vojnom atašeu uručena protestna nota zbog povrede granice

© REUTERS / GLEB GARANICHUkrajinski graničari patroliraju duž granice sa Belorusijom
Ukrajinski graničari patroliraju duž granice sa Belorusijom - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
Pratite nas
Vojni ataše ukrajinske ambasade u Minsku pozvan je u Ministarstvo odbrane Belorusije gde mu je uručena protestna nota zbog povrede beloruske granice od strane Ukrajine, navodi se u saopštenju Ministarstva na Telegramu.
„U Odeljenje za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane 5. decembra je pozvan vojni ataše u ambasadi Ukrajine u Republici Belorusiji, kome je uručena protestna nota u vezi sa sve učestalijim kršenjem državne granice Republike Belorusije u vazdušnom prostoru od strane Ukrajine“, saopštilo je Ministarstvo.
Ministarstvo je istaklo da je razlog bila povreda državne granice Belorusije u vazdušnom prostoru 4. decembra 2021. od strane ukrajinskog helikoptera Mi-8 u oblasti naselja Nova Rudnja.
„Vojni ataše je obavešten da ukrajinska strana izbegava dijalog radi rešavanja spornih pitanja, kako putem međunarodne vojne saradnje, tako i u pogledu kontrole naoružanja, što je veoma zabrinjavajuće“, napominje se u saopštenju.
Osim toga, ukrajinskoj strani su „prezentovane činjenice koje svedoče o izbegavanju obaveza Ukrajine u okviru regionalnih mera poverenja i bezbednosti, kao i o izvođenju niza vojnih vežbi u blizini beloruske državne granice od strane jedinica Oružanih snaga Ukrajine u svetlu optužujuće retorike protiv Republike Belorusije“.
„Ove činjenice mogu da ukazuju na mogućnost izbijanja pretnje po bezbednost Republike Belorusije u južnom pravcu“, napominje se u saopštenju Ministarstva.
U subotu je Državni pogranični komitet Belorusije saopštio da su ukrajinski piloti koji su upravljali helikopterom Mi-8 tokom vojnih vežbi povredili belorusku granicu. U Kijevu su te informacije demantovali.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala