- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Američki portal: Ruski „Cirkon“ – pretnja za mornaricu NATO-a

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCURatni brodovi NATO-a na Crnom moru
Ratni brodovi NATO-a na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
Pratite nas
Veteran NATO-a Stavros Atlamazoglu opisao je u članku za portal „1945“ kako Moskva može da zaustavi invaziju Alijanse iz dva pravca: na Krimu i Baltičkom moru.
Prema njegovim rečima, zahvaljujući hipersoničnim protivbrodskim raketama „Cirkon“ i sistemima za protivvazdušnu odbranu S-300 i S-400 ruska vojska će stvoriti svojevrsni štit na južnom i severnom krilu, koji se na Zapadu naziva zonom zabrane pristupa (Anti-Access/Area Denial – A2/AD).
Autor podseća da najnovije protivbrodske rakete mogu da dostignu brzinu od devet maha i da gađaju ciljeve u radijusu od hiljade kilometara, što znači da krstareće rakete ovog tipa ne mogu da se zaustave.
„‘Cirkoni’ mogu postati ozbiljna prepreka za mornarice zemalja NATO-a“, istakao je kolumnista.
Analitičar je naglasio da oni predstavljaju univerzalno oružje, jer se može primeniti i na bojištu i u svojstvu strateškog naoružanja. Osim toga, mogu da se lansiraju i na moru i sa kopna.
Ovo oružje će omogućiti potapanje brodova i obaranje aviona NATO-a koji se približavaju Krimu i Baltiku. Osim toga, ono će obezbediti relativno povoljne uslove za kopnene operacije ruske vojske, zaključio je autor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala