- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki časopis pronašao glavni izvor lažnih informacija o vezama Trampa i Rusije

© AP Photo / Chris SewardBivši američki predsednik Donald Tramp na konvenciji republikanaca u Severnoj Karolini
Bivši američki predsednik Donald Tramp na konvenciji republikanaca u Severnoj Karolini - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
Pratite nas
Niz ozbiljnih optužbi na račun bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa zbog njegovih navodih veza sa Rusijom dospeo je u vodeće američke medije preko konsultantske firme koju je finansirao predizborni štab Hilari Klinton, piše časopis „The Nation“.
Autor članka Beri Majer rekonstruisao je hronologiju koraka kompanije „Fusion GPS“, koja je preko lojalnih novinara širila informacije da su kompjuterski serveri koji pripadaju ruskoj banci korišćeni za „tajnu komunikaciju” sa Trampovom organizacijom. Majer je naveo da je korišćenje neproverenih informacija u takvim razmerama nanelo ogromnu štetu reputaciji američkih mejnstrim medija.
„Ova otkrića ne samo da su u korenu potkopala kredibilitet medija, već su i omogućila komentatorima – i desnim i levim – da promene ceo pogled na slučaj ‘Russiagate’, tvrdeći da su zaključci Roberta Milera i dvostranačke komisije Senata, u kojima Moskva je optužena da je pokušala da se meša na tim izborima, bili zasnovani na dezinformacijama“, istakao je autor.
Nensi Pelosi - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2020
Milioni posle optužbi protiv Rusije: Tajne veze Nensi Pelosi i firme koja je pokrenula „Rusijagejt“
Prema rečima novinara, 2016. godine konsultantsku kompaniju „Fusion GPS“ angažovali su advokati štaba Klintonove. Sa kompanijom je, između ostalog, radio i advokat za sajber-bezbednost Majkl Sasman, koji je aktivno širio informacije o sumnjama protiv Donalda Trampa kako među novinarima, tako i među američkim zvaničnicima. Prema pisanju časopisa, jedan od zvaničnika sa kojima je Sasman kontaktirao povodom optužbi za Trampove veze sa Moskvom bio je generalni pravni savetnik FBI Džejms Bejker. Sasman je trenutno uključen u istragu tužioca Džona Darama.
„Daram je tokom svoje istrage optužio Sasmana da je dao lažnu izjavu tokom tog sastanka sa Bejkerom, rekavši Bejkeru da ne zastupa nijednog konkretnog klijenta. Međutim, Daram tvrdi da je evidencija Perkinsa Koija, vlasnika kompanije ‘Perkins Koi’, pokazala da je Sasman naplaćivao svoje radno vreme predizbornom štabu Hilari Klinton. Sam Sasman rekao je da nije kriv za prevaru“, piše časopis.
Majer je predstavio delove prepiske između osnivača kompanije i bivših izveštača „Volstrit džurnala“ novinarima Rojtersa, „Njujork tajmsa“, „Njujorkera“, kao i „Ej-Bi-Siju“ i listu „Vašington post“, koji je bio primoran da preradi mnoge priče o „dosijeu Stil“, ističući da list više ne može da snosi odgovornost za njihovu istinitost. Prema ovoj prepisci, predstavnici kompanije „Fusion GPS“ su insistirali da su serveri ruske banke i Trampove kompanije razmenjivali signale. Međutim, oni nisu mogli da pruže dokaze da su ovi signali bili zlonamerne prirode ili da nisu bili marketinški „spam“ (neželjeni sadržaj) ili beli šum.
Posle predsedničkih izbora 2016. godine američke vlasti pokrenule su istragu o navodnim vezama Trampovog štaba sa Rusijom, oslanjajući se na materijale iz dosijea koji je pripremio bivši britanski obaveštajac Kristofer Stil. Rusija odbacuje optužbe za mešanje u američke izbore.
U Sjedinjenim Američkim Državama verzija o „zaveri“ je dezavuisana i sada se istražuje pozadina kampanje protiv Trampa. Državljanin Rusije Igor Dančenko postao je jedan od trojice optuženih koje je identifikovao specijalni tužilac Džon Daram.
Specijalni tužilac Robert Miler je oko dve godine istraživao pretpostavke o „ruskom mešanju“ u izbore što Moskva demantuje, kao i Trampove navodne veze s Rusijom, što negiraju i Kremlj i Bela kuća. Kako su saopštili mediji, Miler na kraju istrage nije preporučio iznošenje novih optužbi.
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2021
Foks najavio veliku Trampovu akciju: Objavljuju se tajni dokumenti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala