- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Virtuelna nekretnina u metaverzumu prodata za 2.4 miliona dolara

CC0 / piksabej / Matriks
Matriks - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
Pratite nas
Disentralend“ (Decentraland) je prodao deo virtuelne nekretnine u onlajn svetu za rekordnih 2,4 miliona dolara u kriptovaluti, saopštili su kripto investitori. Disentralend je onlajn okruženje – poznato i kao „metaverzum“ – gde korisnici mogu da kupuju zemljište, posećuju zgrade, šetaju okolo i upoznaju avatare drugih ljudi.
Ovakva okruženja su postala popularna posebno zbog pandemije koja je dovela do toga da ljudi provode više vremena na mreži.
Interesovanje je posebno poraslo prošlog meseca kada je „Fejsbuk“ promenio ime u „Meta“ najavljujući da će se kompanija usmeriti na razvoj proizvoda virtuelne realnosti za metaverzum.
Disentralend je specifičan tip metaverzuma koji koristi blokčejn. Zemljište i drugi predmeti u Disentralendu se prodaju u obliku nezamenljivih tokena (NFT), neke vrste kripto imovine, prenosi RTS.
Kripto entuzijasti tamo kupuju zemljište kao špekulativnu investiciju, koristeći „Disentralendovu“ kriptovalutu MANA.
Podružnica Tokens, pod nazivom „Metavers grup“, kupila je u ponedeljak deo nekretnina za 618.000 MANA, što je u to vreme iznosilo oko 2.428.740 dolara, objavio je portparol „Disentralenda“.
Kako je navedeno, ovo je najviši iznos koji je plaćen za kupovinu parcele na virtuelnoj platformi. Zemljište se nalazi u „ulici“ Fešn strit na mapi Disentralenda, a iz Tokensa navode da će je koristiti za održavanje digitalnim modnih događaja i prodaju virtuelne odeće za avatare.
Sastoji se od 116 manjih parcela, svaka površine pet virtuelnih kvadratnih metara.
Endrju Kiguel, izvršni direktor podružnice Tokens naveo je da će ova imovina biti dodatak onoj koju već poseduje „Metavers grup“.
U junu je parcela virtuelnog zemljišta u Disentralendu prodata za 1.295.000 MANA, što je u to vreme vredelo 913.228 dolara. Kupci su izgradili virtuelni tržni centar za prodaju digitalne odeće, međutim, kako Rojters navodi, ovu lokaciju do sada nije posetio nijedan kupac.
Inače vrednost kriptovalute MANA je veoma promenljiva. Prema podacima „Koinbejsa“, porasla je naglo, za oko 400 odsto, ovog meseca posle promene imena „Fejsbuka“.
Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg predstavlja aplikaciju Horajzon vorkrums, preteču metaverzuma - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Internet postaje metaverzum, mreža u koju ćemo moći da uđemo /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala