- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Veliki politički događaj: Putin ide u posetu Indiji, najavljeni brojni sporazumi

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Indije Narendra Modi
Predsednik Rusije Vladimir Putin  i premijer Indije Narendra Modi - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin otputovaće u zvaničnu posetu Indiji 6. decembra gde će se sastati sa premijerom te zemlje Narendrom Modijem. Očekuje se potpisivanje bilateralnih sporazuma u mnogim sferama, rekao je ambasador Rusije u Indiji Nikolaj Kudašev.
Kako je istakao, uprkos određenim zabrinutostima, povezanih sa pojavom novog soja virusa korona „omikron“, jednodnevna poseta će biti realizovana.
„To će biti veliki politički događaj koji je posebno neophodan u ovom trenutnu kada rastu zahtevi za razvojem bilateralnih odnosa i formiranjem prostora za saradnju u Evroaziji. Nakon samita možemo očekivati opširnu zajedničku političku izjavu. Radi se na tome, to će biti dokument od velikog značaja koji će obuhvatati skoro sve aspekte bilateralnih veza naše međunarodne saradnje – od agende UN-a, reformisanja te organizacije do rešavanja regionalnih kriza i napredovanja u bilateralnoj sferi“, rekao je ruski ambasador u Nju Delhiju.
Kako je dodao, u tom dokumentu će biti fiksirane tradicionalne vrednosti bilateralnih odnosa Moskve i Nju Delhija.
Osim izjave, očekuje se i postizanje dogovora u različitim oblastima.
„Može se očekivati sklapanje sporazuma u sferama kao što su transport, nauka i tehnika, svemir, vojna i vojno-tehnička saradnja, kultura, obrazovanje. To nije ceo spisak. Što se tiče tradicionalno osetljive oblasti naših međusobnih odnosa, kao što su vojno-tehničke veze, u tu možemo očekivati napredak“, rekao je Kudašev.
Sastanku Putina i Modija prethodiće čitava serija događaja među kojima su bilateralni sastanci ministara spoljnih poslova i ministara odbrane Rusije i Indije, kao i sednica međuvladine komisije za vojnu i vojno-tehničku saradnju.
Poseta ruskog lidera Indiji, koja je trebalo da se održi prošle godine, ali je odgođena zbog pandemije, označava povratak kontakata na uobičajeni format sastanaka uživo, naglasio je ambasador.
Protivavionski raketni sistem S-400 Trijumf na poligonu Ašuluk - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
RUSIJA
Rusija može isporučiti Kini i Indiji sisteme S-500
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala