- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Legendarni Francuz osuo paljbu po FIBA i Evroligi: Ovo nije normalno

© Foto : FIBABivši francuski teniser Toni Parker
Bivši francuski teniser Toni Parker - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
Pratite nas
Toni Parker, proslavljeni francuski košarkaš i vlasnik KK ASVEL iz Liona, kritikovao je Međunarodnu košarkašku federaciju (FIBA) i Evroligu što godinama ne mogu da pronađu zajednički jezik oko dostupnosti igrača za reprezentativne obaveze u toku sezone.
FIBA je pre pet godina saopštila da od 2017. pokreće novi sistem kvalifikovanja za najveća takmičenja – Evropsko i Svetsko prvenstvo – i od starta nisu naišli na podršku Evrolige.
Najviše iz razloga što ih čelni ljudi FIBA nisu ništa pitali, već su samo „udenuli“ utakmice u već natrpan kalendar i mislili su da se podrazumeva da će košarkaši koji igraju Evroligu biti dostupni.
Svetislav Kari Pešić – selektor košarkaške reprezetacije Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
SPORT
Nastavljen „teror“ FIBA – žrtva je ponovo ista
Međutim, kako je Evroliga nezavisna od FIBA, odmah je saopšteno da elitno klupsko evropsko takmičenje neće menjati kalendar, što je samim tim značilo da najbolji evroligaški igrači neće moći da nastupaju za reprezentacije tokom „prozora“.
Četiri godine prošlo je od prvih kvalifikacija i ništa se nije promenilo. Krajem novembra 2021. godine počeo je novi krug – ovoga puta kvalifikacija za Svetsko prvenstvo – i ništa se nije promenilo.
Reprezentacije su u većini bez najboljih evroligaških košarkaša, manje selekcije to koriste i prave iznenađenje, a najviše trpi košarka. To je rekao i Toni Parker, prvi čovek ASVEL-a koji se takmiči u Evroligi.
„Situacija je jako tužna, plaćamo ceh što Evroliga i FIBA već godinama ne mogu da se dogovore ili pronađu rešenje. Nadam se da će baš zbog ovakvih situacija uspeti da pronađu zajednički jezik. Ne znam odakle da počnem. Nije normalno sve ovo. Mi, ASVEL, plaćamo skupu cenu. Prošle sezone nismo imali 4-5 košarkaša za polufinale i finale Šampionata Francuske“, rekao je Parker za L'Ekip.
Parker je bio sinonim za reprezentaciju Francuske, gotovo uvek se odazivao na pozive selektora dok je igrao u NBA, ali sada kada je u funkcionerskoj ulozi pokušava drugačije da pomogne.
„Ja sam najveći navijač francuskog nacionalnog tima. Naravno da želim da pomognem. Hvala im što nisu prisilili Elija Okoba da igra za reprezentaciju na dan kada je ASVEL igrao u Evroligi, a mogli su. Dogovorili smo se da Pol Lakomb napusti klub i ode u reprezentaciju jer ipak mora neki balans“, kazao je Parker.
Na dan kada je Francuska igrala protiv Crne Gore, u petak 26. novembra, u Evroligi igrao se francuski derbi između ASVEL i Monaka.
Tog dana nacionalni dres Trikolora obukao je samo Pol Lakomb iz ASVEL-a, dok su svi ostali igrači dva najbolja francuska kluba igrali u Evroligi.
„Mogli smo da odložimo utakmicu (protiv Monaka). Zatražili smo to. FIBA i Evroliga moraju da sednu da razgovaraju i naprave normalan kalendar jer ovo nikako ne pomaže košarci“, zaključio je Parker.
Parker je rekao ono što je i nama u razgovoru više puta istakao Vladimir Kuzmanović, bivši srpski košarkaš, a opširnije o sukobe dve strane i apsurdnosti FIBA kvalifikacija pročitajte u tekstu – Nastavljen „teror“ FIBA – žrtva je ponovo ista.
Nastavljen „teror“ FIBA – žrtva je ponovo ista
Srbija doživela šokantan poraz u Belgiji!
Neverovatna situacija na Jadranu: Partizan izgubio 56 razlike i igrao 2 na 5!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala