- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Ti si jeretik!“: Šta se dogodilo papi Franji u sedištu Grčke pravoslavne crkve /video/

© AP Photo / Costas BaltasPapa Franja
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
Pratite nas
Papa Franja sastao se u Atini sa arhiepiskopom Atine i cele Grčke Jeronimom drugim, a u trenutku ulaska pape u rezidenciju poglavara Grčke pravoslavne crkve dogodio se verbalni incident.
„Papo, ti si jeretik!“ tri puta je uzviknuo sveštenik dok je Franja dolazio u rezidenciju, prenosi AP.
Sveštenik je pao na zemlju, nakon čega ga je policija odvela, a, kako navodi AP, izgledalo je da poglavar Rimokatoličke crkve nije to ni primetio dok je ulazio u rezidenciju na sastanak sa grčkim arhiepiskopom.
Incident je usledio posle manjih protesta na Kipru, koji je papa prethodno posetio, a čiji su grčki stanovnici takođe velikom većinom pravoslavci, gde je papa pozvao na pomirenje pravoslavnih i katoličkih hrišćana.
Današnja zvanična poseta Grčkoj je prva poseta jednog pape od 2001. godine, kada je u Atini bio papa Jovan Pavle drugi, koji se tada izvinio za grehe koje su katolici „činjenjem ili propuštanjem“ skrivili prema „pravoslavnoj braći“ tokom vekova.
Papa Franja je izvinjenje ponovio danas pred Jeronimom i drugim pravoslavnim sveštenicima.
Dvojica crkvenih poglavara uputili su danas poziv hrišćanima da rade zajedno na zaštiti životne sredine i brizi o migrantima, a Jeronim je rekao da u potpunosti deli papine stavove o stvaranju čvrstih veza za suočavanje sa ovim globalnim izazovima.
Papa Franja doputovao je danas u Atinu, u okviru obilaska mediteranskih zemalja tokom kojeg želi da ukaže na patnje migranata i izbeglica.
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poželela je dobrodošlicu papi Franji u Atini na početku trodnevne posete, iznoseći pohvale za njegov rad i njegovu „duboku društvenu osetljivost“, preneo je Rojters.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala