- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Talibani ukinuli prinudne brakove

© AP Photo / Gulabuddin AmiriTalibani razvijaju svoju zastavu na guvernerovoj palati u Gazniju na jugoistoku Avganistana
Talibani razvijaju svoju zastavu na guvernerovoj palati u Gazniju na jugoistoku Avganistana - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Talibanske vlasti u Avganistanu saopštile su danas da će zabraniti prinudne brakove žena.
To se se smatra jednim od preduslova da međunarodna zajednica prizna njihovu vlast i da obnovi finansijsku pomoć ratom razorenoj zemlji.
Dekret je objavio talibanski vođa Hibatulah Akunzada, u vreme raširenog siromaštva u Avganistanu, sve većeg otkako su talibani preuzeli vlast u avgustu, usled povlačenja američkih i NATO vojnika.
Posle dolaska talibana (organizacija koja je pod sankcijama UN zbog terorističke aktivnosti) na vlast, druge države su obustavile finansijsku pomoć Avganistanu koja je do letos bila glavni oslonac ekonomije te zemlje.
U ukazu se navodi da žene i muškarci "treba da budu jednaki" i da "niko ne može da primora žene na udaju prinudom ili pritiskom".
Prava žena su znatno poboljšana u prethodne dve decenije, za vreme međunarodnog prisustva u Avganistanu, ali mnogi smatraju da su ugrožena povratkom na vlast talibana. Za vreme prethodne vladavine te ekstremističke grupe, od 1996. do 2001. godine, ženama je bilo zabranjeno učešće u javnom životu i pristup obrazovanju.
Prisilni brakovi su postali uobičajeni u siromašnoj, konzervativnoj zemlji, jer interno raseljeni udaju mlade ćerke u zamenu za novac, kako bi otplatili dugove i prehranili porodice. U ukazu se ne navodi minimalni uzrast za sklapanje braka, a granica je do sada bila 16 godina.
Žene su decenijama tretirane kao vlasništvo u Avganistanu i razmenjivane su za novac ili radi okončanja sporova ili plemenskih sukoba. Talibani sada tvrde da su protiv te prakse, a navode i da će udovice ubuduće moći da se udaju 17 nedelja nakon smrti supružnika, i da slobodno biraju novog muža. Dugogodišnja plemenska tradicija nalaže da se udovica uda za nekog od braće ili rođaka pokojnog supruga.
Talibanske vlasti navele su da su naložile sudovima da pravedno tretiraju žene, naročito udovice koje traže nasledstvo, a ministrima da među stanovništvom šire svest o pravima žena, preneo je B92.
Nekoliko hiljada devojčica koje idu u školu, i dalje ne mogu da pohađaju nastavu, a većini žena u zemlji zabranjen je odlazak na posao od povratka talibana na vlast.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala