Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Blokade puteva u Srbiji, bilo i incidenata

© Sputnik / Lola ĐorđevićProtest na Gazeli
Protest na Gazeli - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
Pratite nas
Građani koji protestuju protiv Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, blokirali su danas saobraćajnice u Beogradu i više gradova Srbije, a razišli su se oko 16 sati. Tokom blokada zabeleženo je nekoliko incidenata.
Okupljanje građana na poziv organizacija "Kreni Promeni" i više ekoloških udruženja počelo je oko podne u Beogradu ispred Sava centra, a grupa demonstranata je zatim izašla i blokirala saobraćaj na auto-putu, preneo je Tanjug.
U okolini nije bilo vidljivih pripadnika policije u uniformi niti je demonstrante iko sprečavao da blokiraju put, a propustili su vozilo Hitne pomoći.
Demonstranti su se razišli kod mosta Gazela, Sava centra, i u drugim delovima Beograda, javili su izveštači Tanjuga.
Saobraćaj na mostu Gazela je potpuno normalizovan nakon protesta i funkcioniše u oba pravca.
Zrenjaninski put, koji je bio blokiran na raskrsnici Borča-Ovča, pušten je za saobraćaj nakon oko sat vremena.
Bili su blokirani i kružni tok Slavija, Brankov most, Pančevački most, Pupinov most, kao i kružni tok kod Opštine Novi Beograd.
© Sputnik / Lola ĐorđevićBlokada saobraćajnica tokom ekološkog protesta u Beogradu
Blokada saobraćajnica tokom ekološkog protesta u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
Blokada saobraćajnica tokom ekološkog protesta u Beogradu
Dvočasovno okuplljanje završeno je i u drugim gradovima kao što su Šabac, Čačak, Novi Sad, Subotica, Niš, Novi Pazar, Kragujevac, Kruševac..
U Šapcu je protest protekao mirno i bez incidenata. Demonstranti su propustili nekoliko vozila hitnih službi.
U Novom Sadu, gde je bio blokiran most Slobode, građani se takođe razilaze, nakon protesta koji je trajao nešto manje od dva sata.
Završen je i protest u Preljini, kod Čačka, gde su građani i predstavnici ekoloških organizacija blokirali Ibarsku magistralu i time ulazak na auto put „Miloš Veliki“. U jednom trenutku manja grupa blokirala je put koji prolazi kroz varošicu u Preljini, gde ih je policija legitimisala, ali su se oni, na poziv organizatora protesta, ubrzo razišli. Demonstranti su, između ostalog, uzvikivali „Znamo da ne damo“ i „Rio Tinto napolje“. Paralelno sa protestom u Preljini, oko 30 građana blokiralo je Slobodinu raskrsnicu u Čačku.
U Kragujevcu je protest završen bez incidenata.
Blokiran su bili i magistralni putevi Kovin-Smederevo i Kragujevac-Kraljevo.
Protesti su održani i u Jagodini, Somboru, Užicu, Kraljevu i Subotici i drugim gradovima u Srbiji.
Prema navodima medija, u Subotici je oko sat vremena bila blokirana najprometnija raskrsnica kod Nove opštine. Učesnici su nosili transparent „Širimo virus slobode“ i uzvikivali „Srbijo, budi se“. Protest je protekao bez incidenata, uz nekoliko verbalnih okršaja sa vozačima koji nisu mogli da prođu.
© Sputnik / Lola ĐorđevićProtest na Gazeli
Protest na Gazeli - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
Protest na Gazeli
U Valjevu skup koji je predviđen da se realizuje bez blokade saobraćaja u 14 časova u organizaciji narodnog pokreta "Marš s Kolubare" nije ni započeo jer je u isto vreme grupa od oko 200 građana blokirala saobraćajnicu Valjevo-Beograd.
Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je ponovilo da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona, kao i održavanje neprijavljenih skupova.
"Podvlačimo da svu odgovornost za sve što može da se desi na skupovima koji nisu prijavljeni ili odobreni u skladu sa zakonom od strane nadležnih organa, snose isključivo organizatori neprijavljenih skupova", naveo je MUP u saopštenju, preneo je Tanjug.

Nekoliko incidenata tokom blokade

Tokom današnje blokade puteva došlo je do nekoliko incidenata, jedan od njih se dogodio u Novom Sadu gde je došlo do tuče dve grupe građana, a kako javlja izveštač Tanjuga, letele su i kamenice.
Izveštač navodi, pozivajući se na očevice, da je povređena jedna osoba.
Mediji prenose da je došlo do kraćeg fizičkog obračuna između desetak mladića koji su izašli iz blokiranih automobila i sukobili se sa građanima na blokadi.
Mediji prenose i da je tokom blokade saobraćajnice kod Pupinovog mosta u Zemunu došlo do tuče.
Kako navode, vozač automobila je pokušao da probije blokadu građana i tada se sukobio sa jednim muškarcem, a okupljeni su ih razdvojili.
U Kraljevu su učesnici protesta blokirali raskrsnicu ulica Jovana Deroka i Vojvode Stepe i Zelene Gore, kojom prolaze kamioni u tranzitu kroz taj grad.
Došlo je do verbalnog sukoba, kada je do učesnika protesta došla grupa žena, koje su držale fotografije Dragana Đilasa, navode mediji.
Grupa muškaraca sa kapuljačama i maskama zapalila je danas na nekoliko minuta baklje na nadvožnjaku preko autoputa, kod Sava centra, javlja izveštač Tanjuga, a neki od njih bacili su nekoliko petardi prema demonstrantima, koji su se nalazili ispod nadvožnjaka.
Fizičkih incidenata nije bilo.
Prema navodima medija, na Novom Beogradu je napadnut novinar Foneta Davor Lukač.
Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je da su danas razbijene prostorije Opštinskog odbora SNS Mladenovac. Nedugo zatim oglasio se i beogradski Odbor SNS, koji je saopštio „da su huligani uništili stranačke prostorije u Mladenovcu“, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala