- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ostrvo „grešnica“: Danas na njemu uživaju bogataši, a nekada je bilo simbol ljudske patnje

CC BY 4.0 / Cropped photo/IslandVita / Pontinsko ostrvo Bentonete
Pontinsko ostrvo Bentonete - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Pontinska ostrva danas su poznata kao elitno odmaralište za bogate, ali nije uvek bilo tako...
„Pontinska ostrva danas su raj za pripadnice lepšeg pola, one ovde dolaze da flertuju i uživaju u žurkama. Ali nekada davno, ako bi vaš suprug hteo da vas se otarasi, poslao bi vas na ovo mesto i to bi bio vaš kraj“, kaže Antonio Santomauro, menadžer jednog od odmarališta.
Istina, žene nisu bile jedine koje su zatvarane na ovom ostrvu, ali su se svakako suočavale sa najtežom sudbinom.
Revolucionari, anarhisti, antirojalisti, banditi i kriminalci svih vrsta – svi oni dovoženi su brodovima na ovo stenovito mesto sve do šezdesetih godina prošlog veka, nedugo nakon što je Musolini tu proterao svoje političke protivnike.
„Biseri Tirenskog mora“, kako ih zovu, ova vulkanska ostrva jedna su od najlepših na Mediteranu – stene žućkasto-crvenkastih nijansi podsećaju na one na Marsu, purpurno-plave pećine očaravaju svojim bojama, dok plaže, koje predstavljaju pravi raj za ronioce i koje izgledaju kao da još uvek traje doba jure, zapljuskuje kristalno čista voda.
Pitoreskna ribarska sela predstavljaju pravi vatromet žute, purpurne, crvene, zelene i plave boje. Antičke pećine prepliću se sa antičkim rimskim lukama i kolonijalnim vilama stanovnika koje su ovde poslali burbonski kraljevi u 18. veku.
Prva stanica je Ventotene, parče zemlje dugo dva kilometra u obliku guštera koje su antički Rimljani nazivali Pandatarija.
Vila danas predstavlja arheološko čudo na otvorenom koje sadrži izuzetno očuvane mozaike i carske odaje pune amfora. Nalazi se na vrhu litice Punta Eolo, čiji fascinantan pogled doseže sve do Vezuva.
Njegova prva zatočenica bila je Julija, jedina ćerka Oktavijana Avgusta, koji ju je ovde proterao kada je otkrio da je spavala sa brojnim uticajnim ljudima van braka. Na Avgustovu odluku uticao je njen treći suprug, Tiberije, koji više nije mogao da toleriše njeno razvratno ponašanje.
Trideset godina kasnije, na isto mesto dospela je Julijina ćerka Agripina Starija, čiji je suprug otrovan, a ona izgubila razum. Opsednuta osvetom, prebačena je na ostrvo, opet po nalogu Tiberija. Agripina je jedna od prvih žrtava anoreksije u istoriji – nakon tri godine zatočeništva, umrla je od gladi.
Kako bi se oženio okrutnom Popejom Sabinom, car Neron, Agripinin unuk, proterao je svoju suprugu Oktaviju pod lažnom optužbom za preljubu sa gladijatorom na ostrvo, gde je i ubijena.
Julijina ćerka i Neronova majka Agripina Mlađa, odvedena je sa sestrom Livilom na ostrvo Ponciju (danas Ponca). Uprkos incestu sa Kaligulom (Gaj Julije Cezar Germanik), njih dve skovale su zaveru protiv njega, zbog čega su kažnjene, piše Nacionalna geografija.
Agripina, koja je čak i tokom zatočeništva davala naređenja, maltretirala zatvorenike i trudila se da pojede svaki mogući obrok, nakon smrti svog brata vratila se u Rim i postala jedna od najmoćnijih žena udavši se za cara Klaudija. Ona je zatim otrovala svog supruga kako bi na presto došao njen sin.
O zavodljivoj moći žena koje su naseljavale ove atole pevao je čak i Homer.
„Da li ste znali da se upravo na Poncu vratio Odisej nakon propasti Troje, kada ga je čarobnica Kirka učinila svojim ljubavnim robom? A da je Ventotene mesto gde je grčki heroj morao da zapuši uši kako ga ne bi očarala pesma sirena?“, pita Silverio Kapone, lokalni istoričar.
Ribari i danas prenose legende prema kojima se u ribarske mreže često zapliće veoma čudna riba, a mornare koji se dave spašava prelepa žena.
Malo karipsko ostrvo Providensija - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2017
Ukleti karipski raj: Ostrvo gde deca ne stignu da upoznaju svoje očeve
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala