- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Napeto u Austriji: Protesti u Beču, policija procenjuje da je bilo 40.000 ljudi, zabeleženi incidenti

© AP Photo / Florian SchroetterProtest u Beču nakon najavljenog lokdauna
Protest u Beču nakon najavljenog lokdauna - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
Pratite nas
U centru Beča održani su brojni protesti protivnika korona mera i obavezne vakcinacije, zbog kojih su zatvorene za saobraćaj mnoge ulice.
Prema procenama policije, u demonstracijama je učestvovalo više od 40.000 demonstranata.
Glavni protest održan je na trgu Heldenplac, dok je organizovana i šetnja jednom od glavnih ulica, Ringom, prenose austrijski mediji.
Policija je saopštila kako je bilo više privođenja zbog pružanja otpora prema izvršnim organima.
Atmosfera na protestima bila je napeta i bilo je čarki sa policijom.
Protestno posle podne počelo je skupom levičara koji su demonstrirali protiv pružanja mogućnosti neonacistima da učešćem u antikorona protestima relavitizuju holokaust i šire svoje ideje.
I na tom skupu došlo je do guranja sa policijom i bacanja predmeta na čuvare reda, koji su pokušavali da učesnike preusmeravaju kako ne bi došli u kontakt sa drugim povorkama.
Policija je bila prisiljena da koristi biber sprej.
Takođe i deo učesnika demonstracija protiv korona mera bacao je razne predmete na policiju, koja je uspostavila kontrolu nad situacijom upotrebom policijskih pasa i kordonima.
Inače, na ulicama Beča nalazilo se, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, 1.200 policajaca iz raznih delova Austrije.
I novinari su bili meta demonstranata, jer ih učesnici protesta vređali, nazivali lažovima, i često i napadali, prenosi Tanjug.
Više ekipa austrijskih televizijskih stanica zbog toga, pored kamermana, tonca i novinara, na ulice je poslalo i obezbeđenje, koje brine o timu tokom izveštavanja.
Prema saopštenju policije za danas je bilo najavljeno ukupno 27 protesta, koji su blokirali u potpunosti saobraćaj u gradu.
Na najveći protest pozvala je, kao i pre dve nedelje, Slobodarska partija Austrije (FPO), treća politička snaga u zemlji, koja već dugo vodi politiku protiv epidemioloških mera i vakcinacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala