- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Razgovor Putina i Bajdena planiran za utorak uveče

© POOL / Uđi u bazu fotografijaBladimir Putin i Džo Bajden
Bladimir Putin i Džo Bajden  - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je razgovor predsednika Rusije i Amerike, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, planiran za utorak uveče putem video-linka.
On je u izjavi za Sputnjik dodao i da će predsednici sami odrediti koliko vremena im je potrebno za razgovor.
Prethodno je i agencija Rojters, pozivajući se na Belu kuću, objavila da će Putin i Bajden razgovarati 7. decembra putem zaštićene video-veze a da će jedna od glavnih tema biti Ukrajina.
Kako navodi agencija, Bajden ima nameru da istakne zabrinutost zbog vojnih aktivnosti Rusije na granici sa Ukrajinom i da izrazi privrženost SAD ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti.
Amerika i Zapad u celini, kao i Kijev, optužuju Rusiju da se priprema za napad na Ukrajinu i u tom kontekstu govore da Rusija ponovo nagomilava snage na granici sa tom susednom zemljom.
Moskva je, međutim, u više navrata ukazala da su takve optužbe bez osnova i da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju.
Pomoćnik predsednika Jurij Ušakov ranije je rekao da će glavna tema biti pitanje širenja NATO-a na Istok, kao i situacija vezana za raspoređivanje oružanih snaga SAD koje predstavljaju pretnju za Rusiju.
Podsetimo, uoči razgovora, američki predsednik je izjavio da ne prihvata „crvene linije“ o kojima govori ruski predsednik Vladimir Putin po pitanju situacije u Ukrajini.
„Neću da prihvatim ničije crvene linije. Mi odavno znamo o ruskim potezima i očekujem da ćemo imati dugačak razgovor“, kazao je Bajden odgovarajući na pitanje novinara šta Amerika namerava da učini kako bi sprečila „invaziju“ Rusije na Ukrajinu.
Takođe je rekao i da američka administracija priprema niz kompleksnih inicijativa koje treba da spreče moguću agresiju Rusije na Ukrajinu.
Ruski predsednik je sredinom prošlog meseca govorio o „crvenim linijama“ za Rusiju i u tom kontekstu naveo je, između ostalog, povećano prisustvo NATO-a u Ukrajini, ali i potencijalni ulazak te bivše sovjetske republike u sastav Alijanse.
Takođe je naveo i da su sve češće pojave da u blizini ruskih granica lete strateški bombarderi opremljeni „veoma ozbiljnim oružjem“ što, kako je rekao, takođe prelazi određene granice.
Pripadnici jurišne inženjerske jedinice u Rostovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
RUSIJA
Rusija zapretila kontramerama ukoliko se NATO približi njenim granicama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala