- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki izviđački avion presekao putanju putničkog „Erbasa“ iznad Crnog mora

© Sputnik / Oleg Zoloto / Uđi u bazu fotografijaPutnički avion Erbas A319 nemačke kompanije Lufthansa
Putnički avion Erbas A319 nemačke kompanije Lufthansa - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
Pratite nas
Iznad Crnog mora došlo je do približavanja vojnog aviona NATO i putničkog aviona „Erbas A330“, koji je leteo iz Tel Aviva u Moskvu. "Rosavijacija" je saopštila da je avion NATO izvodi let uz intenzivno smanjivanje visine zbog čega je presekao maršrutu namenjenu civilnim avionima.
Incident se dogodio 3. decembra ujutru. Američki izviđački avion CL600 se spustio sa visine od 11.000 metara na 9.200 . Kako navode u "Rosavijaciji", nije dogovarao na pozive dispečera.
U "Rosavijaciji" istuču da je pored ruskog aviona u vreme incidenta kroz tu oblast leteo još jedna civilni avion - maltežanski, iz Sočija u Skoplje.

"Operativno su izmenjeni pravci letanja civilnih aviona. Ruski dispečeri su zahvaljujući primenjenim merama osigurali bezbedan let iznad Crnog mora", navela je predstavnica "Rosavijacije".

Istaknuto je da intenziviranje letova aviona NATO u toj oblasti ugrožava letove putničkih aviona, zbog čega će diplomatskim kanalima biti upućen protest.

Mediji su ranije preneli da su piloti putničkog aviona, radi bezbednog mimoilaženja sa američkim avionom, bili su primorani da spuste visinu, kao i da vojni avion nije odgovarao na višestruke pozive dispečera, niti je kontaktirao kontrolu letenja u čijoj je zoni odgovornosti bio u tom momentu.

Pre toga je portal „PlejnRadar“ saopštio da je avion američkog Ratnog vazduhoplovstva, koji je učestvovao u incidentu, imao kodnu oznaku OLIVEW92, te da je poleteo iz baze na Kritu. Kasnije, dok je leteo oko ruske granice, oznaka je promenjena u HOMER59.
Ovo nije prvi put da su američki avioni primećeni iznad Crnog mora. Juče su ruski lovci Su-27 i Su-30 ispratili američke izviđačke avione RC-135 i CL „Artemis“. Strane letelice su bile primorane da se vrate nazad, te narušavanje državne granice nije dozvoljeno.
Višenamenski lovac „suhoj“ Su-27 - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
RUSIJA
Ruski lovci ispratili dva američka aviona iznad Crnog mora/video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala