- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

SAD „bacile“ na Rusiju atomsku bombu /video/

© AFP 2023 / PAUL CROCKAmerički bombarder B-52
Američki bombarder B-52 - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
U toku manevara „Global Thunder“ vežban je atomski napad na Rusiju, istovremeno i s istoka i sa zapada, a američki strateški bombarderi B-1B i B-52 vežbaju primenu krstarećih raketa i uče kako da dospeju najdublje na rusku teritoriju, obelodanio je nedavno Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane.
Samo u 2020. godini američka strateška avijacija je izvela 22 leta iznad Ohotskog mora, a u proteklih mesec dana izvedeno je oko 30 letova u blizini naših granica, dodao je Šojugu, napominjući da su se avioni približili ruskim granicama na samo 20 kilometara.
To je ipak samo vrh ledenog brega. Američki strateški bombarderi gotovo svakodnevno nadleću teritoriju uz samu rusku granicu, a teške krstarice plove po Crnom moru. Uz to, Vašington iz dana u dan uništava sistem globalne bezbednosti poništavajući jedan za drugim sve međunarodne sporazume koji su garantovali mir u svetu.
Pretnja svetskoj bezbednosti
Amerika je izašla iz Dogovora o raketama malog i srednjeg dometa, iz Dogovora o otvorenom nebu, a svoju protivraketnu odbranu rasporedila je u Poljskoj i Rumuniji. Objašnjenje da je reč o odbrambenim raketama nije baš uverljivo, jer se sa istih lansirnih rampi mogu lansirati i tomahavci, koji se nikako ne mogu nazvati odbrambenim sistemima.
„Naše kolege su izašle iz Dogovora o otvorenom nebu. Šta mi da radimo? Da ostavimo sve ovako kako jeste?.. Vi ste pametni ljudi, zašto mislite da smo mi budale“, pitao je Putin novinara jedne zapadne agencije.
Nije prošlo ni godinu dana posle toga, a u vode Crnog mora uplovio je britanski razarač Defender i napustio ih tek kada je upozoren pucanjem sa ruskih brodova. Pojačava se i antiruska histerija, a međusobno poverenje, ako je ikad i postojalo, potpuno je uništeno.
Kraj jedne višedecenijske hegemonije
Za sve to, ipak, postoji logično objašnjenje — nakon sramnog povlačenja iz Avganistana, ceo svet je video da Vašington nije svemoguć. Bela kuća sve teže održava u životu mit o Americi kao najjačoj zemlji, zasnovan na strahu od njenog moćnog oružja. Zato je potrebno stvoriti sliku spoljnog neprijatelja koji preti ne samo Americi, nego i celom svetu.
Pri tome, i uprkos takvoj retorici, Sjedinjene Države uopšte ne nameravaju da napadnu Rusiju. Suviše su svesne da Moskva ima čime da odgovori.
Mnogo je bolji mali, lokalni rat u blizini ruskih granica, najbolje u Ukrajini, koji, kako reče nedavno Vladimir Putin, ne bi dozvolio Rusiji da se ni na trenutak opusti.
To je, međutim, račun bez krčmara — Rusija ne bi, u slučaju da bude napadnut ruski narod u Ukrajini, sedela skrštenih ruku.
Iako je još od vremena Hladnog rata svima jasno da bi svaki atomski rat označio kraj čitavog čovečanstva, pojava novog i sve savremenijeg oružja kao da je nekima dala nadu da mogu da pobede. Huškanje Ukrajine na rat i pripreme da se ona primi u NATO, po svemu sudeći, potiču od želje Vašingtona da, ako zatreba, sa ukrajinskog tla lansira raketu na Moskvu. Amerika danas ima raketu koja leti brzinom od 5 maha, pa bi stigla na cilj za samo pet minuta, a Rusija ne bi mogla da odgovori. To je takozvana teorija prvog udara — ko prvi poleti pobeđuje, jer ne ostavlja protivniku mogućnost da reaguje. Ali, i to je račun bez krčmara — Rusija već sada ima čitav arsenal oružja, ne samo da obezvredi raketu koja je poletela, nego i da lansira drugu koju niko neće moći da zaustavi i koja će stići do Vašingtona. A to bi, onda, stvarno bio kraj!
„Agresor mora znati da je osveta neizbežna, da će biti uništen“, obećao je nedavno Putin.
Zajednički odgovor dve velesile
Da čovek prosto zažali za Hladnim ratom, kada se sve moglo predvideti, kada je svet bio podeljen na interesne sfere i kad se jasno znalo šta se može, a šta ne. Danas Amerika izjavljuje da su njene interesne sfere u celom svetu, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tvrdi da Rusija nema pravo na interesne sfere. Da Rusija, takođe, nema pravo da koncentriše ili pomera svoje oružane snage na svojoj teritoriji, a da NATO može da gomila vojsku na ruskim granicama. Pentagon tvrdi da je završio reviziju globalnog raspoređivanja američkih oružanih snaga, tako što je opkolio Rusiju sa svih strana, a da bi isto učinio sa Kinom, osnovaće još dve vojne baze.
Teško je poverovati da je Amerika, stvarajući stalno napetost oko ruskih granica, imala nameru da podstakne savezništvo Rusije i Kine, ali rezultat koji je dobijen morao bi da je podseti na svojevremeno Kisindžerovo upozorenje: Amerika može da ratuje sa Rusijom, može i sa Kinom, ali sa Rusijom i Kinom istovremeno — ne može.
A upravo su ruska i kineska armija poslale jasnu poruku i upozorenje Sjedinjenim Državama organizujući zajedničke vojne vežbe „Saradnja na moru 2021“. Ruski bombarderi VKS RF Tu-95MS, zajedno s kineskim Xian H-6, patrolirali su iznad akvatorije Japanskog i Istočnog kineskog mora. Dve zemlje vežbale su između ostalog i zajedničke taktičke manevre, ali je još važnije što su pokazali Amerikancima da su spremne da pomažu jedna drugoj u situaciji da zatreba.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala