- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Predstojeći kontakti Putina i Bajdena smiriće uzavrelu situaciju u Evropi i svetu

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDeo kompleksa ruske ambasade u Vašingtonu
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
Pratite nas
Predstojeći kontakti predsednika Rusije i Amerike, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, doprineće stabilizaciji bilateralnih odnosa i smirivanju prilično uzavrele situacije u Evropi i svetu, ocenio je ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov.
Antonov je dodao da Rusija čini sve kako bi sprečila dramatičnu eskalaciju napetosti u Evropi, bez obzira što se mogu čuti optužbe na njen račun o raspirivanju vojnog sukoba.
Rusija ne želi rat i čini sve što je u njenoj moći da ne dopusti dramatičnu eskalaciju napetosti, ističe Antonov.
Ranije danas pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov izjavio je da bi teme predstojećeg razgovora predsednika Rusije i Amerike mogle ticati rešavanja problema postizanja pravnih sporazuma koji isključuju dalje širenje NATO-a na Istok, kao i raspoređivanje oružanih sistema koji su pretnja za Rusiju.
Video-konferencija predsednika Rusije i Amerika mogla bi biti održana u narednim danima.

Nema napretka po pitanju diplomatskih misija

Ambasador nije upoznat da ima bilo kakvog napretka po pitanju viza za diplomate o čemu pišu američki mediji.
Kako kaže, za sada nema rešenja tog problema.
„Održavamo konsultacije sa SAD, u stalnom smo kontaktu, pokušavamo da nađemo rešenje i olakšamo život ruskim diplomatama u Vašingtonu ali za sada ništa nismo postigli“, rekao je Antonov novinarima.
Ranije danas „Vašington post“ je objavio, pozivajući se na američke izvore upoznate sa situacijom, da su američki i ruski zvaničnici tokom sastanka u Beču 17. novembra postigli okvirni dogovor o izdavanju viza zaposlenima u ambasadama dve zemlje i da su se dogovorili da na novom sastanku u decembru izrade sporazum.
U Moskvi je ta vest demantovana.
S tim u vezi, Antonov je rekao da Rusija predlaže Vašingtonu da se ponište sankcije prema ruskim diplomatskim predstavništvima, kao i da je spremna da recipročno odgovori na takav potez.
Podsetimo, Antonov je ranije saopštio da će 30. januara Ameriku napustiti grupa od 27 ruskih diplomata, kao i da će još jedna ista takva grupa SAD napustiti 30. juna.
Nakon toga je portparolka Stejt departmenta Džalina Porter izjavila da se ruske diplomate ne proteruju iz SAD i da će Moskva moći da postavi druge diplomate umesto onih koji će morati da napuste zemlju.
Rusija je uzvratila istom merom.
Rusija: Poziv Vašingtonu da pojača ambasadu u Moskvi i omogući izdavanje viza ruskim državljanima - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
RUSIJA
Rusija: Poziv Vašingtonu da pojača ambasadu u Moskvi i omogući izdavanje viza ruskim državljanima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala