- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

O čemu su razgovarali Putin i Erdogan

© POOL / Uđi u bazu fotografija„Odnosi Rusije i Turske se pozitivno razvijaju“: Počeo sastanak Putina i Erdogana u Sočiju
„Odnosi Rusije i Turske se pozitivno razvijaju“: Počeo sastanak Putina i Erdogana u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je razgovarao telefonom s turskim kolegom Redžepom Tajip Erdoganom o Ukrajini, situaciji u Nagorno- Karabahu, Siriji i Libiji.
Putin je svom sagovorniku skrenuo pažnju na provokacije Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu, uključujući i primenu turskih dronova „Bajraktar“, navodi se u saopštenju pres službe Kremlja.

„Predsednik Rusije je ukazao na to da Kijev nastavlja sa destruktivnim ponašanjem kako bi onemogućio sprovođenje Minskih sporazuma. O tome svedoče i provokacije Oružanih snaga Ukrajine u zoni sukoba, uključujući i primenu turskih dronova Bajraktar. Naglašeno je da je neophodno da Kijev prekine sa bilo kakvim pokušajima primene sile na Donbas“, navodi se u saopštenju ruske strane.

Predsednici Rusije i Turske su naglasili važnost poštovanja Minskih sporazuma i značaj normandijskog formata.
Jedna od tema je bila i situacija u Karabahu, a lideri su se složili da je potrebno nastaviti dalju koordinaciju kako bi se situacija rešila.
Predsednik Rusije je informisao turskog kolegu o zaključcima trilateralnog sastanka održanog 26. novembra u Sočiju na kome su učestvovali lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije. Tokom razgovora je potvrđena spremnost Bakua i Jerevana da sarađuju na obezbeđivanju stabilnosti u regionu.
Tokom razgovora su razmatrali i saradnju na temu energetike i poljoprivrede i u skladu sa tim je zaključeno da je neophodno organizovati još jednu sednicu Saveta za saradnju početkom sledeće godine.
Kada je reč o Siriji, Putin i Erdogan su izrazili zadovoljstvo nivoom interakcije u cilju stabilizacije situacije i uspostavljanja mirovnog procesa. Dogovoreno je da dve strane i dalje nastave zajednički rad u Idlibskoj zoni deeskalacije.
Još jedna spoljnopolitička tema je bila Libija u kojoj se 24. decembra održavaju izbori. Obojica su izrazila nadu da će oni biti uspešno održani i da će doprineti obnovi teritorijalne celovitosti, saopštila je pres služba Kremlja.
Poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
RUSIJA
Erdogan bi da sa Rusijom rešava ukrajinske probleme
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala