- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemačka političarka optužuje SAD za nerazumnu politiku zbog „Severnog toka 2“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPutokaz sa logom kompanije "Nord strim 2" koja rukovodi izgradnjom gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Putokaz sa logom kompanije Nord strim 2 koja rukovodi izgradnjom gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
Pratite nas
Priprema novih američkih sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“ protivreči dogovorima Berlina i Vašingtona. Ovaj projekat nema veze sa spoljnopolitičkim pitanjima, izjavila je u intervjuu za „Špigel“ premijerka savezne države Meklenburg–Prednja Pomeranija Manuela Švezig.

„Izuzetno sam zbunjena što američki Kongres ponovo podiže ovu temu nakon što je nemačka vlada postigla sporazum sa američkom vladom o tome da protiv naših kompanija neće biti sankcija. Nije moguće da među prijateljima postoje pretnje sankcijama. To je apsolutno nerazumno i ja se iskreno nadam da će prestati ovi pokušaji da se ospore sporazumi između savezne vlade i vlade SAD“, rekla je nemačka premijerka.

Ona smatra da nije potrebno „mešati izgradnju gasovoda i spoljnopolitička pitanja“.
„Vlada Meklenburg–Prednje Pomeranije kao i ranije podržava baltički gasovod. Nama je on potreban“, podvukla je Švezig.
Podsetimo, republikanci su blokirali dalji prolazak nacrta vojnog budžeta u Gornjem domu zbog odbijanja demokrata da diskutuju o amandmanu koji predviđa sankcije protiv gasovoda.
Nakon toga, 1. decembra demokrate Senata američkog Kongresa složile su se da se u paket amandmana na nacrt vojnog budžeta zemlje uključi inicijativa koja predviđa uvođenje sankcija protiv kompanija zbog učešća u sertifikaciji gasovoda „Severni tok 2“.
Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
RUSIJA
Nemački mediji: Kako je Berlin pomogao Moskvi da „minira“ stabilnost Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala