- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Saša Ilić za Sputnjik: Moca je Partizan!

© Sputnik . Vladimir SudarMomčilo Moca Vukotić
Momčilo Moca Vukotić - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
Pratite nas
Momčilo Moca Vukotić, legenda fudbalskog kluba Partizan, izgubio je bitku sa teškom bolešću u 72. godini, a od njega se za Sputnjik oprostio njegov crno-beli naslednik Saša Ilić.
Srpski fudbal izgubio je veliku legendu. Posle bitke sa rakom grla, Momčilo Moca Vukotić preminuo je trećeg decembra 2021. godine ostavivši iza sebe jednu od najboljih karijera u istoriji Fudbalskog kluba Partizan.
Od velikog Moce učili su mnogi, ali ga je samo jedan čovek nadmašio po broju nastupa za beogradski klub.
To je Saša Ilić, bivši kapiten Partizana koji je za Sputnjik govorio o odlasku fudbalske legende.
„Otišao je najveći iz fudbalskog kluba Partizan, a to je Momčilo Moca Vukotić. Ja sam bio upućen u njegovo zdravstveno stanje, poslednjih par godina nije bilo dobro, nije izdržao, tako je kako je“, počeo je razgovor miljenik crno-belih.
Moca Vukotić u Partizanu je proveo najveći deo karijere. Do prvog tima došao je kao istaknuti mladić koji je od svoje 12. godine igrao za sve mlađe selekcije.
Od 1968. do 1978. davao je golove rivalima u crno-belom dresu, a Ilić je o tome slušao od svog oca koji mu je usadio ljubav prema Partizanu.
„Ovom prilikom želim da izjavim saučešće njegovoj familiji. Otac mi je puno pričao o njemu, sarađivao sam sa njim dok sam bio u prvom timu i imali smo fantastičan odnos“, prisetio se Ilić.
U fudbalskim krugovima Moca je bio poznat kao neko ko je zračio pozitivnom energijom, a upravo će takav ostati i u Ilićevom sećanju.
„Moca je prvenstveno, da ne pričamo o fudbalskim kvalitetima koji su vanserijski, on je bio čovek koji je uvek bio nasmejan, duhovit i spreman da pomogne svakome. Ceo naš fudbal i Partizan izgubili su najvećeg... tako to ide. Čovek uvek spreman na šalu obožavao sam to kod njega. On je Partizan! U tim vremenima odigrati toliko utakmica koliko je on odigrao, to je za poštovanje“, objasnio je Ilić.
Jedna od čuvenih priča o Moci Vukotića vezana je za period kada je Partizan bio u sunovratu i pred ispadanjem iz Prve lige Jugoslavije. Čuveni fudbaler otišao je u francuski Bordo 1978. godine, ali kada je čuo stanje u svom voljenom klubu vratio se u Partizan i sprečio neuspeh.
„To je dokaz ko je Moca i koliko je voleo Partizan. To što je uradio u tim godinama i kada se vartio kad je Partizan bio pred ispadanjem dovoljno govori o njegovoj ljubavi prema Partizanu“, istakao je bivši kapiten crno-belih.
Nakon što se vratio, Partizan je uspeo da ostane u takmičenju, a Moca je u njemu i završio karijeru. Ukupno je odigrao 791 utakmica i dao 339 golova, a uspeo je da ga prestigne samo Saša Ilić.
„Upijao sam svaki njegov savet. Kada je bio direktor Omladinske škole mnoštvo igrača je iznedrio u prvi tim. O njemu ne treba puno pričati, neka mu je laka crna zemlja i jednostavno ostavio je uspomene prvenstveno navijačima“, objasnio je Ilić.
Veliki Mocin prijatelj i učenik pre nekoliko godina izjavio je da bi stadion Partizana trebalo da nosi ime po ovoj velikoj fudbalskoj legendi, a posle tužne vesti čvrsto je ostao pri svojim rečima.
„I dalje stojim pri tom stavu iz najbolje moguće namere. On je najveći, nije na meni odluka, ali zaslužio je“, zaključio je Saša Ilić za Sputnjik.
Momčilo Moca Vukotić - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
SPORT
Odlazak najveće legende Partizana – preminuo Moca Vukotić
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
SPORT
Ostavka uživo /video/
Kristijano Ronaldo - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
SPORT
Mesi ima sedam „Zlatnih lopti“, ali Ronaldo je podigao lestvicu previsoko...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala