- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Manje novih radnih mesta u SAD nego što je očekivano

© AFP 2023 / JEWEL SAMADRadnici grade modularnu stambenu jedinicu u fabrici u Njujorku
Radnici grade modularnu stambenu jedinicu u fabrici u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Američka privreda je u novembru otvorila mnogo manje novih radnih mesta nego što se očekivalo, pokazuju zvanični podaci Ministarstva rada SAD, objavljeni danas.
Broj novootvorenih radnih mesta u nepoljoprivrednom sektoru iznosio je samo 210.000 u novembru, mada je stopa nezaposlenosti znatno pala sa 4,6 na 4,2 posto, dok je stopa učešća radne snage porasla u posmatranom mesecu na 61,8 procenata, na najviši nivo od marta 2020, objavio je CNBC.
Kompanija Dau Džons je predviđala 573.000 novih radnih mesta u novembru i stopu nezaposlenosti od 4,5 posto, u zemlji koju hronično pritiska nedostatak radne snage.
Sveobuhvatnija mera nezaposlenosti, koja uključuje i radnike koji aktivno ne traže posao i one koji rade sa skraćenim radnim vremenom iz ekonomskih razloga, pala je još više, na 7,8 odsto sa 8,3 procenata.
Anketa sprovedena među domaćinstvima dala je optimističniju sliku zapošljavanja, ukazujući na veći broj radnika povratnika na posao i broj otvorenih radnih mesta od 594.000 u novembru.
Takođe, podaci američke agencije ADP za obradu platnih lista kompanija, objavljeni u sredu, prema kojima su američki poslodavci u novembru otvorili 534.000 novih radnih mesta, drastično odstupaju od zvanične statistike.
Prema podacima Ministarstva rada, kompanije u sektoru razonode i ugostiteljstva, uključujući barove, restorane, hotele i slične poslove, povećali su broj radnih mesta za samo 23.000 u novembru.
Mada je u ovom sektoru vraćeno skoro sedam miliona radnih mesta izgubljenih tokom „vihora“ pandemije, ta brojka je i dalje za oko 1,3 miliona ispod nivoa iz februara 2020, pri čemu je stopa nezaposlenosti u toj industriji ostala na 7,5 odsto.
Uprkos razočaranju, učesnici na berzi su uglavnom ignorisali podatke Ministarstva rada, a cene akcija su na otvaranju Vol Strita bile u usponu.
Sektori koji je zabeležili najveće zapošljavanje u novembru su profesionalne i poslovne usluge (90.000), transport i skladištenje (50.000) i građevinarstvo (31.000).
Uprkos približavanju sezone prazničnih kupovina, maloprodaja je zabeležila pad broja radnih mesta za 20.000, dok je država otvorila ukupno 10.000 radnih mesta.
Zarade zaposlenih u SAD su porasle na mesečnom nivou za 0,26 posto u novembru i za 4,8 procenata u odnosu na godinu dana ranije. Obe pokazatelja su ispod prognoza, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala