- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Krivokapić: Kakav bi čovjek bio da ne razmišljam o formiranju partije?

© Sputnik / Lola ĐorđevićZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
Pratite nas
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da neće bježati od formiranja stranke ako politički procesi budu nametali takve poteze.
"Ne znam šta da kažem na tu temu. Možda je ta jedna moja izjava izazvala takve reakcije. Upitan sam da li razmišljam o osnivanju partije. Kakav bih ja bio čovjek ako ne razmišljam? Razmišljao sam i o tome, gledajući političku scenu Crne Gore i osjećajući da u ovakvom odnosu snaga treba nešto novo. Ali nijesam spreman da u ovom trenutku od obaveza, posvećenosti ovakvim programima, predanog rada moga tima da učinimo Crnu Goru zdravijom i boljom, ne razmišljamo o formiranju političke partije. Ako ovi politički procesi budu nametali takvo nešto, nećemo bježati ni od toga. Ali nema razloga za to ako do 2024. godine krenemo ovim reformskim programima, neka to bude zajednički cilj i pozicije i opozicije u Crnoj Gori", rekao je Krivokapić u intervjuu za TV Nikšić.
Upitan šta bi izdvojio kada je u pitanju rad Vlade i koliko je planiranog uspjelo da se realizujete, te da li se moglo više i bolje, premijer je odgovorio:
"Gledajući kontekst i cijelu situaciju u kojoj je funkcinisala Vlada, pa čak i period prije izbora koje su obilježile različite turbulencije, a ne samo od decembra prošle godine, nijesu dali priliku da rezulatati njenog rada budu još vidljiviji i prikazani građanima. Tu su činjenice koje govore o njenom uspjehu. Poslije formiranja Vlade desio se najveći poduhvat u Crnoj Gori emitovanje obveznica - 750 miliona sigurnosti kako bi mogli da krenemo u realizaciju planiranih projekta. Iako je to rađeno na dobrobit građana, bilo je osporavanja i opozicije i dijela vladajuće parlamentarne većine. Drugi važan trenutak je programski budžet, potom odluka o ne zatvaranju Crne Gore u jeku turističke sezone zbog epidemijske situacije, što je dovelo do toga da smo imali prihod od turizma više od 700 miliona eura. Tu je i program mjera podrške za privredu, a više nego dobre rezultate smo ostvarili u ekonomiji - od najmanje rastuće do najveće u regionu", rekao je Krivokapić.
On je dodao da je prošle godine u istoriji Evrope najniži ekonomski rast zabilježila Crna Gora, a da ove godine prema trenutnim zvaničnim podacima Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj taj rast je najveći u regionu, a možda i u Evropi - 12,4 odsto.
"Očekujemo da će taj rast biti između 13 i 14 odsto. Znači, od onoga da ste bili posljednji sada ste prvi. Zar to nije rezultat? Ako bi za to u sportu rekli da je nemoguće, kod nas u ekonomiji je moguće. Imamo suficit u budžetu od juna do danas. Mislim da će i novembar biti specifičan, još nijesu obrađeni podaci ali će biti oko 160 miliona. To je garancija kako bi 2022. godina bila godina preporoda i boljitka za svakog njenog građanina, a to će se desiti pod uslovom da Budžet bude usvojen, ali ne korigovan našim kreativnostima koje mogu uticati na dobru ideju da jedni Zakoni budu usvojeni, a drugi ne. Crna Gora ima zamajac koji se pokrenuo, a ključna godina da se to vidi je naredna godina. U svim oblastima svakog ministarstva je napravljen izuzetan rad, negdje više negdje manje. Ali sinergija i timski rad, u kontekstu uslova u kojima smo radili su ostvarili smo izuzetne rezultate", naveo je Krivokapić.
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
REGION
Krivokapić: Istorija će pokazati, ova vlada je najbolja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala