- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o razgovoru Putina i Bajdena: Glavna tema - zaustavljanje širenja NATO na Istok

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
Pratite nas
Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov izjavio je da bi teme predstojećeg razgovora predsednika Rusije i Amerike Vladimira Putina i Džozefa Bajdena mogle ticati rešavanja problema postizanja pravnih sporazuma koji isključuju dalje širenje NATO-a na Istok, kao i raspoređivanje oružanih sistema koji su pretnja za Rusiju.
Kako je precizirao, to se pre svega odnosi na raspoređivanje oružanih sistema na teritoriji zemalja susednih država, uključujući Ukrajinu.
Takođe je kazao i da bi video-konferencija predsednika Rusije i Amerika mogla biti održana u narednim danima.
„Imamo konkretan datum i vreme video-konferencije, ali mislim da je bolje da sačekamo konačan dogovor o svim parametrima sa američkom stranom“, rekao je pomoćnik predsednika.
Govoreći o temama razgovora, Ušakov je rekao da je agenda očigledna, te da će to biti važan kontakt kao nastavak pregovora u Ženevi.
„Naravno, biće govora o pitanjima koja se tiču realizacije sporazuma iz Ženeve. Jasno je da će nezadovoljavajuća situacija u bilateralnim poslovima biti tema na ovaj ili onaj način, kao i aktuelna međunarodna pitanja“, naglasio je Ušakov, istakavši da u ta pitanja spada situacija u Avganistanu, Iranu, Libiji.
Kazao je i da postoji mogućnost da na sastanku može biti reči i o Siriji, kao i krizi u Ukrajini.
Takođe je dodao da je verovatno nezaobilazna i tema pandemije, kao i pitanje borbe sa klimatskim promenama.
Ušakov je dodao da će ruski i američki predsednik verovatno razgovarati i o pitanjima strateške stabilnosti, kao i održavanje samita stalnih članica Saveta bezbednosti UN, što je predložila Rusija.
„Nadam se da američke kolege shvataju koliko je važan i potreban taj kontakt... Nije neophodan samo nama, nego, nadam se, i Amerikancima“, poručio je pomoćnik predsednika.
Sastanak predsednika Rusije i Sjedinjenih Država Vladimira Putina i Džoa Bajdena u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
RUSIJA
Kremlj: Razgovor Putina i Bajdena moguć već 7. decembra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala