- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik se sastao sa direktorom „Gasproma“: Nema prepreka za izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaLogo kompanije "Gasprom" na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu
Logo kompanije Gasprom na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
Pratite nas
Cena gasa ostaje ista za Republiku Srpsku, a ne postoji nijedno pitanje koje može da zaustavi izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, nakon sastanka sa generalnim direktorom „Gasproma“ Aleksejem Milerom.
"Ono što je veoma važno, jučerašnji moj razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom je ovde potvrđen. Mi ćemo imati istu cenu gasa u periodu - kako je to dobila i Srbija, do 31. maja. Nakon toga ćemo razgovarati. Naši potrošači mogu računati na istu cenu, bez obzira što je ona mnogo veća na svetskom tržištu", rekao je Dodik.
Istakao je da je sastanak sa Milerom prošao odlično.
"Nastavak je ovo naših dobrih razgovora od ranije. Mi smo, dok je još bio na dnevnom redu "Južni tok", razgovarali o interkonekciji sa Srpskom, jednim autonomnim sistemom snabdevanja Republike Srpske gasom, kako bi razvili tržište i kako bi dobili što veću energetsku sigurnost, efikasnost i bezbednost kao što to rade svi u svetu", rekao je Dodik.
Naglasio je da je Miler potvrdio svoja opredeljenja i shodno tome će se zajedno raditi na projektima izgradnje gasovoda i izgradnje gasnih elektrana.
"Bio je odličan i visoko prijateljski poslovni sastanak u kojem se Srpska opaža kao važna i kao prostor u kom imaju interesa ovako veliki giganti, kao što je "Gasprom", da bude prisutan, da širi svoju mrežu ponude i kapacitete. Veoma sam zadovoljan sastankom i sav napor puta se isplatio jer imamo dobru podršku ovde i osećanje da ćemo zaista brzo raditi na realizaciju ovog projekta", dodao je Dodik.
Kaže kaže, nema pitanja koje bi moglo da zaustavi izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke.
"Ono što mi treba da uradimo jeste da napravimo operativni plan i krećemo ka tome. Razgovaralo se o svim elementima i dati su odgovori na sva pitanja, te nema tog pitanja koje bi moglo da zaustavi ovaj projekat i to je dovoljno za danas. Radićemo da prepoznamo obaveze i da nema zastoja sa naše strane. Skupiću sve nadležne da sagledamo svu situaciju, dati hitne rokove što se tiče planske dokumentacije i informisati naše partnere", istakao je Dodik, a prenela RTRS.
Podsećamo, Dodik se u Moskvi juče sastao s Putinom i za Sputnjik je otkrio šta mu je ruski predsednik rekao o Balkanu, ali o drugim temama.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Rusije Vladimir Putin u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
RUSIJA
Kremlj: Sastanak Putina i Dodika bio koristan i temeljan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala