- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vojnici u BiH moći će da nose brade: Ustavni sud BiH delimično usvojio Izetbegovićev zahtev

© Foto : Wikipedia/Javno vlasništvoOružane snage Bosne i Hercegovine
Oružane snage Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Ustavni sud Bosne i Hercegovine delimično je usvojio zahtev lidera SDA Bakira Izetbegovića i zaključio da su „apsolutnom zabranom nošenja brade vojnicima Oružanih snaga BiH dok su u službi i u uniformi prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vere zajamčeni Ustavom BiH i Evropskom konvencijom“.
Ustavni sud je, odlučujući o zahtevu Bakira Izetbegovića za ocenu ustavnosti člana 12. st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, utvrdio da osporene odredbe nisu u skladu s relevantnim odredbama Ustava BiH, prenose bosanski mediji.
Izetbegović je podneo apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom je tražio ispitivanje ustavnosti Pravila službe OS BiH, kojim se ne dozvoljava nošenje brade i hidžaba.
Lider SDA zahtev za ocenu ustavnosti uputio je nakon što je Sud BiH odbacio tužbu pripadnice OS BiH Emele Mujanović protiv Ministarstva odbrane, koja je smatrala da je diskriminisana zato što joj nije dozvoljeno da nosi hidžab. Pored Mujanovićeve, sudovi su odbacili i tužbe nekoliko muških pripadnika OS BiH koji su tražili da im se omogući nošenje brade
Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
REGION
Izetbegović traži da se omoguće nošenje hidžaba i brade u Oružanim snagama BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala