Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Srbija mu je uvek bila ispred svega“: Komemoracija Milutinu Mrkonjiću u Skupštini Srbije /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićKomemoracija Milutinu Mrkonjiću u Skupštini Srbije
Komemoracija Milutinu Mrkonjiću u Skupštini Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
U Skupštini Srbije održana je komemoracija povodom smrti narodnog poslanika i počasnog predsednika SPS-a Milutina Mrkonjića.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Milutin Mrkonjić bio u svemu poseban čovek, neverovatne energije koji je verovao u graditeljstvo, gradio puteve, mostove, radovao se svakom novom kilometru puta, povezivao antagonizme.
Vučić je naveo da će narednih dana izaći sa inicijativom da jedan od najvažnijih projekata koji je Mrkonjić započeo, dobije ime po njemu.
"Mrkonjić je imao nešto izuzetno, drugačije, različito. neverovatnu energiju i fantastičan šarm koji, ma koliko se neko trudio, niko od nas ne može da ima", rekao je Vučić na komemoraciji Mrkonjiću u parlamentu.
Prisetio je da su se, i kada bi se svađali, oštro prepirali, na kraju završili i rastajali sa osmesima, dodajući da je to bilo moguće samo u slučaju Mrkonjića.
Nisu njegove funkcije bile važne, on je bio važniji od mesta kojem je bio, rekao je Vučić i dodao da je Mrkonjić kao direktor CIP-a mogao da okupi sve direktore javnih preduzeća i političare, i koji možda nisu bili u najboljim odnosima.
Lider Socijalističke partije Srbije i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić na početku obraćanja je rekao da mu je teško da drži govor, ali, kako je rekao, mora jer je to najprikadniji način da se “poslednji put pozdravimo”.
© Sputnik / Lola ĐorđevićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Ivica Dačić
“Milutin je bio i komunista i socijalista, i drug i gospodin, bio je najveći drug među gospodom, i najveći gospodin među drugovima. Sve je to bio, a iznad svega bio je graditelj ove zemlje”, rekao je Dačić.
On je naveo da je Mrkonjić bio simbol najboljeg ove zemlje, ističući da je od 1971.godine kada je postao inženjer, život posvetio graditeljskoj misiji kao životnoj ideji i bio je najbolji u tome.
“Svoju političku moć je koristio da pomogne ljudima. Zahvaljujući njemu, uspeli smo da usvojimo ćerku, jer sam ja tada bio okarakterisan kao državni neprijatelj. Uspeo je da nas spoji sa njom, i ja i moja porodica mu to nećemo zaboraviti”, poručio je Divac na komemoraciji.
On je naveo da su su Mrkonjić i on bili na suprotnim političkim stranama i da su se njihovi stavovi toliko razlikovali da je on radio sve što je u njegovoj moći da partija Milutina Mrkonjića ode sa vlasti.
“Sve drugo smo imali zajedničko - zemlju, vrednost i lojalnost. Mrka je bio lojalan i kada je bio na vrhu i na dnu. Moje sećanje na njega se uvek odnosilo na ovu osobinu”, rekao je Divac.
Pre početka komemoracije Vučić se po dolasku u parlament upisao u Knjigu žalosti.
Vučić je u Knjigu žalosti upisao:
"Srbija ti je uvek bila ispred svega. Srbija u kojoj niču putevi, pruge, čitavi novi gradovi, bila ti je i san i cilj za koji si se tako energično borio.
Tvoja snaga i šarm plenili su sve, čak i one koji nisu mislili kao ti.
„Izražavam najdublje saučešće svima koje si voleo, i koji su tebe poštovali“.
Mrkonjić će biti sahranjen danas u 15 sati u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.
Milutin Mrkonjić - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
SRBIJA
Otišao je Drug Mrka, a da nikoga nije izdao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala