- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šef ruske diplomatije: London da prestane da provocira

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaLavrov na sastanku u Stokholmu
Lavrov na sastanku u Stokholmu - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je na sastanku sa britanskom koleginicom Elizabet Tras da je nedopustivo da britanski zvaničnici primenjuju provokativnu retoriku prema Moskvi.
„Tokom razgovora o trenutnom stanju bilateralnih odnosa, ruska strana je istakla da je neprihvatljivo da britanski zvaničnici, uključujući i rukovodstvo Forin ofisa, koriste provokativu retoriku“, navodi se u saopštenju ruskog MIP-a.
On je istakao da je krizu u bilateralnim odnosima pokrenuo London.
„Lavrov je pozvao britansku stranu na izgradnju bilateralnog dijaloga na ravnopravnoj osnovi i obostranom uzimanju interesa u obzir, kao i na konkretne aktivnosti u cilju formiranja pozitivne agende u rusko-britanskoj saradnji i rešavanja nagomilanih problema“, saopštilo je Ministarstvo.
Šef ruske diplomatije je takođe rekao i da je neophodno da zapadne zemlje odustanu od jezika sankcija i pretnji kada je reč o Belorusiji.
Ruski spoljnopolitički resor ističe da je „britanskoj strani ukazano i na negativan uticaj rastuće britansko-ukrajinske vojne saradnje po regionalnu bezbednost“.

London: Moskva da ublaži tenzije oko Ukrajine

Sa svoje strane, Trasova je pozvala rusku vladu da ublaži tenzije oko Ukrajine.
„Britanska ministarka spoljnih poslova izrazila je zabrinutost u vezi sa rastućim tenzijama u Evropi i potvrdila podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, pozivajući vladu Rusije da ublaži situaciju“, saopštio je MIP Britanije.
Ona je takođe apelovala na kolegu da iskoristi uticaj Rusije kako bi režim beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka započeo pregovore sa liderima opozicije uz posredovanje OEBS-a.
Strane su razmotrile i situaciju oko iranskog nuklearnog sporazuma, kao i situaciju u Libiji i Avganistanu. Britanski predstavnici su takođe pokazali interesovanje za dijalog sa Rusijom o sajber-bezbednosti.
Sastanak ruskog ministra i britanske koleginice Elizabet Tras održan je na marginama sastanka Ministarskog saveta OEBS-a u Stokholmu.
Vesmisterski dvorac, London - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
RUSIJA
London nastavlja sa histerijom: Branićemo Zapadni Balkan i Ukrajinu od Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala